News Flash:

Un alt fel de muzeu: Salina Cacica

24 Martie 2013
3036 Vizualizari | 0 Comentarii
La doar 18 kilometri de orasul Gura Humorului, in localitatea Cacica, se afla una dintre cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura de pe continentul nostru. Construita dupa planul vestitei saline de la Wieliczka-Polonia, vechea salina de la Cacica a fost transformata intr-un veritabil muzeu, ce isi surprinde vizitatorii prin unicitatea sa. La 29 metri adancime in interiorul salinei se afla o capela catolica sculptata in sare cu mai bine de doua secole in urma.
Intrarea in salina Cacica e abrupta, iar dupa coborarea catorva trepte din lemn de brad masiv vizitatorul este intampinat de o impresionanta sculptura in sare, „Iisus rastignit”, care il indeamna sa aiba curajul sa continue traseul. Salina Cacica este unica prin faptul ca galeriile sale au fost sapate manual. Pana in anul 1775, la Cacica exploatarea sarii se facea primitiv si ocazional. Ulterior, prin administratia militara austro-ungara a zonei, s-au facut prospectarea, descoperirea si exploatarea zacamantului de catre muncitori din Galitia (sudul Poloniei), specialisti in exploatarea sarii, muncitori cu care s-au inceput lucrarile miniere abia in anul 1798.
Crucea din sare, care insotea echipa de mineri
Dupa ce a coborat 192 de trepte, la 29 metri adancime, vizitatorul paseste intr-o capela romano-catolica, construita in anul 1806, la initiativa preotului Jakub Bogdanowicz, care a dorit ca minerii polonezi sa aiba unde se ruga, in localitate neexistand la aceea data nicio biserica de acest rit.
Capela are dimensiuni mari: peretii rectangulari de 25 metri lungime, 9 metri latime si 7 metri inaltime, fiind initial captusita cu lemn, care a fost indepartat in anul 1904. În partea dreapta a capelei se afla o icoana incastrata in blocurile de sare, reprezentand-o pe Sfanta Varvara, patroana si ocrotitoarea minerilor; aici se adunau zilnic minerii inainte de a cobori in adancurile salinei. Pe 16 decembrie 1904, arhiepiscopul de Lvov, Josef Bilczewski, cu ocazia sfintirii bazilicii romano-catolice de la suprafata, a sfintit si Capela Sfanta Varvara. Chiar si astazi, anual, la data de 4 decembrie, preotii celor trei confesiuni din localitate (romano-catolica, greco-catolica si ortodoxa) oficiaza o slujba comuna inchinata Sfintei Varvara.
Mai jos in salina, la 38 de metri adancime, se afla o capela ortodoxa, situata intr-o galerie mult mai larga, unde sculptorul Bolek Maerik a realizat basoreliefuri in peretii de sare. În aceasta capela se afla o cruce din sare, care a fost descoperita intr-o lucrare miniera veche de 150 de ani. Legenda spune ca aceasta cruce a fost realizata dupa viziunea unui miner si ea insotea echipa de lucratori la deschiderea de noi foraje miniere.
Regele Carol I s-a plimbat cu pluta pe lacul din salina
Mai departe, la 42 de metri adancime, vizitatorul trece pe langa un lac artificial, cu saramura saturata, unde se pot vedea cristale de sare formate in decursul a mii de ani. În trecut, pe lac exista o pluta cu care se plimbau invitatii de la petrecerile ce se organizau in sala de bal (caci salina are si o astfeld e incapere). Cu pluta cu pricina s-a plimbat si Regele Carol I, intr-o vizita pe care a intreprins-o in anul 1902 pe meleagurile Bucovinei. Lacul a dat nastere si unui obicei mai putin cunoscut: tinerii din localitate care urmau sa se casatoreasca isi manifestau public intentia printr-o plimbare pe lac.
Sala de dans denumita si „Sala Ing. Agripa Popescu” (dupa numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului, asa cum apare intr-un basorelief in peretele de sare) are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 metri, iar la capete are trei balcoane sapate in sare. În sala se organizeaza baluri, intalniri festive, spectacole, fiind primul loc de distractie din localitate. Costul biletului de intrare in salina este de 10 lei pentru adulti si de 4 lei pentru copii. Salina poate fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 10.00-16.00.

sursa:historia.ro 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cacica gura humorului muzeu carol i salina cacica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2017 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018587 (s)