Dorin-Marian Carlan, unul dintre membrii plutonului care a executat sentinta in cazul dictatorului Nicolae Ceausescu, povesteste pentru ziarul britanic "The Observer" detalii inedite ale Revolutiei de la 1989.
Revolutia romana nu a fost ceea ce parea sa fie - o revolta populara impotriva dictatorului, in timpul cariea armata a trecut de partea populatiei, noteaza jurnalistii de la The Observer, sustinand ca evenimentele de la 1989 au inca "mistere opace".
"Am stat pe cadavrul lui Ceausescu dupa ce l-am ucis, pentru ca nu mai era loc in elicopter. Era mai confortabil decat scaunele. Corpul era inca cald, sangele mi s-a intins pe pantalonii de camuflaj. Autoritatile nu au platit pentru a-mi curata uniforma", spune Dorin-Marian Carlan, care s-a intalnit cu reporterii "The Observer" la sediul organizatiei "Asociatia 21", care a actionat in instanta statul roman pentru ascunderea adevarului privind revolutia de la 1989, potrivit ziare.com.
Vezi si Misterele asasinarii sotilor Ceausescu
El povesteste cum a fost chemat in misiune speciala pentru a-si ucide liderul pe care fusese antrenat sa-l apere.
"Simteam ca am jucat un rol in istorie. Stiam despre revolutia franceza si despre ghilotina si stiam ca am facut ceva similar. Insa nu eram impacat cu gandul. Procesul a durat 1 minut si 44 de secunde si executia mai putin de zece minute. Fusesem antrenat ca ofiter special pentru a lupta pentru tara. Ceausescu era comandantul suprem, fusesem antrenat sa il apar, nu sa il omor", sustine Carlan.
"Stanculescu ne-a intrebat daca suntem pregatiti sa il ucidem, inainte de proces"
Carlan povesteste cum plutonul de executie a fost intampinat de generalul Victor Atanasie Stanculescu, care i-a intrebat pe soldati daca sunt dispusi sa execute ordinul de ucidere a liderului suprem. Carlan povesteste cum a stat in afara salii de judecata in timp ce s-a desfasurat procesul, insa a auzit tot ce s-a intamplat. "Mi-am spus sa actionez fara sa ma gandesc, in special in privinta faptelor juridice", sustine Carlan.
Cei doi lideri, Nicolae si Elena Ceausescu, se plangeau cand au fost adusi plutonului de executie: "Nu putem fi ucisi ca niste caini!", spuneau ei. "A fost un moment greu pentru noi", povesteste Carlan, adaugand ca Elena Ceausescu le-a cerut soldatilor sa fie ucisa impreuna cu sotul ei, ca niciunul dintre ei sa nu fie obligat sa priveasca moartea celuilalt. Ultimele cuvinte ale lui Ceausescu au fost: "Traiasca Republica Socialista Romania!".
Vezi si Cum planuia Nicu Ceausescu sa preia puterea in Romania
"L-am ucis pe Ceausescu in ziua de Craciun, insa decretul nu a fost semnat decat pe 27, intre timp el era mort de doua zile", spune Carlan, adaugand ca actiunile sale din acea zi nu au fost inregistrate pe hartie nicaieri.
"Cel pe care l-am ucis era dictatorul pe care spuneau ca-l urau cu totii, insa m-au ostracizat apoi. Iliescu nu ma place, presa m-a invinovatit cumva pentru nedreptatea procesului si pentru faptul ca am descarcat intreg cartusul. Politicienii s-au distantat de aceasta chestiune si am fost dat afara de la Ministerul Apararii in 1998", mai spune el.
In ceea ce priveste luptele date in tara in decembrie 1989, Ed Vulliamy de la "The Observer" spune ca romanii nu stiu nici acum cine a tras si de ce si cine se lupta cu cine. Codruta Cruceanu a fost curator la un muzeu in timp ce, printre tablouri, se purtau lupte grele.
"Inca nu stim exact adevarul si ma intreb daca il vom sti vreodata. Exista inca multi oameni care traiesc si care nu au interesul sa stim cine se lupta cu cine si de ce. Stim insa ca totul a fost un teatru, pana la un punct si ca a fost o inscenare", spune Cruceanu.
Ea aminteste de discursul lui "Iliescu in care a recunoscut, partial, ca totul a fost fals: "Intr-o tara ca Romania nu se putea face o revolutie, asa ca totul a trebuit sa fie inscenat", spunea Iliescu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Comentarii (11)