News Flash:

Un muzeul virtual al Holocaustului, primul de acest fel in lume, inaugurat la Cluj-Napoca

9 Octombrie 2017
253 Vizualizari | 0 Comentarii
muzeul holocaustului
Un muzeul virtual al Holocaustului, primul de acest fel in lume, potrivit organizatorilor, a fost inaugurat luni la Institutul de Iudaistica si Istorie Evreiasca ''Dr. Moshe Carmilly'' din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Pe langa acest muzeu virtual, tot luni a fost inaugurat si Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, care contine documente, certificate, fotografii si obiecte personale ale unor familii din comunitatea evreiasca din regiune. Muzeul contine si o sectiune multimedia, in care se regasesc interviuri audio si video ale unor supravietuitori ai lagarelor de concentrare.

Fostul decan al Facultatii de Sport a UBB Vasile Bogdan este unul dintre clujenii care a contribuit cu documente la crearea celor doua muzee dedicate Holocaustului, parintii sai fiind supravietuitori ai lagarelor de concentrare.

Vezi si Gastronomie si teatru, la Muzeul National al Banatului Timisoara

''Am avut aceasta sansa extraordinara ca la doi ani sa fiu adoptat de familia Bogdan. O familie de evrei, sigura ca pe parcursul dezvoltarii mele mi-au povestit foarte multe lucruri despre deportarea lor in 1944 inspre Satu Mare, iar de acolo tata la Dachau, iar mama la Auschwitz. Mama a avut o sansa enorma in 1945 cand a fost injectata personal de Mengele in mana, stiti cum se intampla atunci ... deja se apropiau rusii de poarta lagarului si atunci sigur ca doctorul si cu toti ceilalti asistenti au inceput sa injecteze fenol si alte substante otravitoare acestor detinuti deportati. Norocul mare a fost ca armata rusa nu a intarziat decat cateva ore si a putut sa ii salveze. Si asa a ramas mama in viata'', a povestit Vasile Bogdan.

Vezi si „Muzeul ca institutie intre Universal si National”, simpozion romano-german la Brukenthal''

Intre Muzeul Documentelor, care se afla in Institutul de Iudaistica si Istorie Evreiasca ''Dr. Moshe Carmilly'', si muzeul virtual exista o stransa legatura, cel din urma preluand in format digital exponatele celui dintai. Muzeul virtual gazduieste si alte documente, care nu au putut fi primite decat sub forma de copie de coordonatorii muzeelor, dar si legislatie referitoare la holocaust, sau alte informatii din acest domeniu.

''Am cercetat si am constatat ca ar fi primul muzeu virtual, in adevarata acceptiune a termenului, de acest tip, si anume exista in lume cateva muzee care au in titulatura muzeu referitor la Holocaust dar sunt in fond niste expozitii virtuale referitoare la un segment despre Holocaust. (...) Muzeul virtual contine documente originale ale supravietuitorilor , donate de catre urmasii lor, scrisori din lagare, jurnale ale supravietuitorilor, certificate emise de autoritati care atesta suferinta prin care au trecut evreii, corespondenta, ziare, avem obiecte si fotografii in care se vad urme ale torturilor suferite in lagare. Exponatele din muzeul documentar sunt digitizate si expuse ca obiecte muzeale digitale pe internet'', a declarat coordonatorul muzeelor, Augusta Costiuc Radosav.

La inaugurare a participat si rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, care a amintit de personalitatea lui Moshe Carmilly, pe care l-a cunoscut personal.

''A fost un lucru extraordinar, fostul rabin sef al Clujului sa vina dupa caderea regimului totalitar si sa organizeze un institut, (...) unde cercetarile de istorie si civilizatie ebraica si evreiasca sunt la ele acasa. L-am vizitat apoi la New York pe profesorul Carmilly si am avut sansa sa schimb ganduri interesante, de la om dornic de cunoastere la un martor al evenimentelor. Acest institut are in centrul lui o istorie tragica pe care nu avem voie sa o uitam si pe care trebuie sa o cunoastem'', a afirmat rectorul universitatii clujene.

Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei functioneaza de la inceputul acestui an, timp in care au fost facute conexiunile cu alte muzee din lume care se ocupa de istoria Holocaustului, iar coordonatorii sai pregatesc o varianta in limba engleza, pentru a facilita un mai mare acces al cercetatorilor si doritorilor la informatiile cuprinse in el.

Prin lansarea celor doua muzee s-a dorit marcarea, in data de 9 octombrie, a Zilei Holocaustului in Romania. La eveniment au mai participat presedintele Senatului UBB, profesorul Ioan Chirila, decanul Facultatii de Istorie a UBB, Ovidiu Ghitta, prorectorii Ioan Bolovan si Rudol Gräf, studenti si cadre didactice. AGERPRES
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

muzeu virtual nordul transilvaniei documente certificate fotografii
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1819 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013743 (s)