News Flash:

Un sfant important este praznuit pe 16 noiembrie. Multi romani ii poarta numele. La Multi Ani!

16 Noiembrie 2017
1605 Vizualizari | 0 Comentarii
biserica palama

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei este unul dintre cei doisprezece Apostoli alesi de Hristos. Inainte de a ajunge Apostol, a fost vames si se numea Levi. Era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu. Nu stim daca a fost casatorit. Potrivit Traditiei este autorul primei Evanghelii. Eusebiu si Sfantul Epifanie ne marturisesc ca Matei a scris Evanghelia in limba aramaica si in limba greaca. Din Martirologiul roman aflam ca a murit ca martir in Etiopia, fiind ars pe rug de pagani. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea sa la cele vesnice, aflam ca a suferit moarte de martir in Pont.

Evanghelia dupa Matei se afla inscrisa in lista Canonului Muratori si amintita de Sfintii Parinti: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigore de Nazianz. Ea este recunoscuta ca autentica si de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) si confirmata de Sinodul ecumenic Trulan (692) si sinodul al VII-lea (787). Scopul evanghelistului a fost sa dovedeasca primilor cititori ca Hristos este Mesia cel prezis de profeti si in persoana Sa s-au indeplinit toate vechile profetii.

Pentru ca el face trecerea de la Vechiul Testament spre Noul Testament, Sfintii Parinti au hotarat ca Evanghelia scrisa de el sa fie prima, cel mai aproape de Vechiul Testament. Evanghelia sa ii are in vedere pe iudei si pe pagani si din acest motiv ea este mai mult o Evanghelie de convertire a popoarelor la credinta. Iudeilor le descopera ca Iisus este Mesia, iar paganilor le vesteste ca mantuirea se realizeaza prin Hristos. Dupa marturia lui Irineu de Lyon, Evanghelia dupa Matei a fost scrisa spre sfarsitul anilor 50 si inceputul anilor 60 ai primului secol crestin.

Troparul Sfantului Apostol si Evanghelist Matei

Apostole Sfinte si Evanghelist Matei, roaga pe Milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.

Condacul Sfantului Apostol si Evanghelist Matei

Jugul vamii lepadand, la jugul dreptatii te-ai lipit si te-ai aratat negutator intru toate ales, bogatie adunand intelepciunea cea din inaltime. Pentru aceasta ai propovaduit cuvantul adevarului si ai ridicat sufletele celor trandavi, aratand in scris ceasul judecatii.

Astazi, 16 noiembrie, facem pomenirea Sfantului Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

evanghelia matei canonului muratori sfintii parinti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1778 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027304 (s)