News Flash:

Un volum inedit al filosofului Michel Foucault a fost publicat la 34 de ani de la moartea autorului la Gallimard

6 Februarie 2018
396 Vizualizari | 0 Comentarii
Michel Foucault

Al patrulea si ultimul volum din "Histoire de la sexualité/ Istoria sexualitatii", niciodata publicat in timpul vietii lui Michel Foucault, a aparut vineri la Gallimard, la 34 de ani de la moartea filosofului, potrivit AFP.

Intitulat "Les aveux de la chair", acest volum, publicat ca si precedentul la Gallimard, inchide monumentala "Histoire de la sexualité" din care primul volum a fost publicat in 1976. Lucrarea apare intr-un moment in care chestiunea consimtamantului (subiectul cartii) este in centrul dezbaterilor actuale despre hartuirea sexuala.

Cartea lui Michel Foucault, scrisa in anii 1980, nu este despre actualitate. Autorul este interesat de regulile si doctrinele parintilor crestini din primele secole (de la Justinian la Sfantul Augustin) in ceea ce priveste sexualitatea.

Filosoful, care era interesat de crestinism, expune faptul ca cerintele crestinilor cu privire la practicile sexuale nu mai sunt represive, sunt mult mai permisive decat ale filosofilor pagani.

Casatorie, adulter, procreere, castitate, virginitate, homosexualitate, mastrurbare... parintii Bisericii ca si filosofii greci si pagani inainte lor au fixat un ansamblu de norme cu privire la practicile sexuale.

Filosoful subliniaza ca, de la Aristotel la Clement al Alexandriei, mai intai trebuie determinat ce este tolerabil si ce nu in materie de sex.

Intolerabil inca din primele secole ale erei noastre era cine ar putea dori astazi sa admita violul legal? Lectura lui Foucault dezvaluie radacinile acestei probleme care agita societatea de astazi.

In prefata, Frédéric Gros, editorul lui Foucault in La Pléiade, aminteste ca filosoful intentionase sa publice "Histoire de la sexualité" in sase volume. Dar Foucault, profesor la Collège de France, nu a publicat al doilea volum din "Histoire de la sexualité" decat dupa opt ani de la aparitia primului.

Bolnav de sida, epuizat, Michel Foucault a fost spitalizat dupa o criza pe 3 iunie 1984. El a murit la spital cateva zile mai tarziu, pe 25 iunie.

Manuscrisul "Aveux de la chair" este un text neterminat. Titularii de drepturi ai lui Michel Foucault au considerat ca a venit momentul pentru publicarea acestui volum inedit", a spus Frédéric Gros.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

gallimard michel foucault
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1827 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023189 (s)