News Flash:

Unde si-a inceput cariera Erwin Rommel

7 Octombrie 2013
2223 Vizualizari | 0 Comentarii
Feldmaresalul german Erwin Rommel este considerat un geniu militar care ar fi putut sa schimbe soarta celui de-al doilea razboi mondial. Desi este apreciat drept unul dintre cei mai capabili conducatori ai Wehrmacht-ului, armata germana din perioada celei de-a doua conflagratii mondiale, Erwin Rommel a castigat o aura de erou mitologic, ca urmare a implicarii sale in atentatul cu bomba impotriva dictatorului nazist Adolf Hitler. De altfel, in urma esecului atentatorilor, Erwin Rommel a fost nevoit sa se sinucida. Atentatul organizat impotriva lui Hitler a ramas in analele istorice sub denumirea de „Operatiunea Valkiria".
Constructor de planoare
Erwin Rommel s-a nascut in Regatul Wurttemberg in anul 1892. Tatal sau era profesor la scoala secundara protestanta, iar mama sa descindea dintr-o familie nobiliara si era fiica unui demnitar local. Viitorul feldmaresal a mai avut doi frati si o sora. La varsta de 14 ani, Erwin Rommel a construit un planor, cu care a reusit sa zboare pe distante scurte, iar membrii familiei sale erau convinsi ca va deveni inginer. Spre dezamagirea lor, in anul 1910, Erwin Rommel s-a inrolat in Regimentul 124 de cadeti si apoi a absolvit Scoala de Ofiteri din Danzig. In anul 1911, Rommel a terminat scoala de ofiteri. In anul 1912, el a devenit locotenent.
Pe front in Romania
In anul 1914, la izbucnirea primului razboi mondial, Erwin Rommel a fost trimis sa lupte ca ofiter pe frontul din Franta. Pentru ca era considerat prea tanar, Erwin Rommel nu a primit functii de comanda. Abia dupa ce a primit botezul focului tanarul ofiter a fost numit la comanda unei companii. Insa el s-a distins prin mai multe misiuni in care a dovedit curaj. In anul 1916, cand Romania a intrat in razboi impotriva Pute rilor Centrale, mai multe regimente, inclusiv Regimentul 6 Wurttemberg, au fost dislocate de armata germana de pe frontul din Franta pe cel din Transilvania, unde romanii castigasera primele batalii impotriva austro-ungarilor. In acelasi regiment cu Rommel lupta viitorul feldmaresal Friedrich von Paulus, cel care a condus, in cel de-al doilea razboi mondial, armatele germane si romane incercuite la Stalingrad. Pe frontul romanesc, Erwin Rommel si-a demonstrat capacitatea militara in cursul luptelor de pe Valea Jiului. Tanarul ofiter a fost numit la comanda a sase companii de mitraliori, care au invins mai multe unitati romanesti. Cu Erwin Rommel in prima linie, germanii au strapuns frontul si au invadat Regatul Romaniei, potrivit romanialibera.ro.
Unitatea lui Rommel a luat parte la ocuparea Craiovei si a Bucurestiului. Insa norocul avea sa il paraseasca pe tanarul ofiter in bataliile din Moldova, din „triunghiul mortii", Marasti-Marasesti-Oituz. Armatele germane au fost infrante de armata romana reorganizata. Insa, din cauza fugii de pe front a trupelor rusesti, teoretic aliate cu cele romanesti, dar care erau bolsevizate, Romania a fost nevoita sa incheie un armistitiu cu Puterile Centrale si sa negocieze o pace dezastruoasa, Pacea de la Buftea-Bucuresti. In acest context, regimentul lui Erwin Rommel a fost retras de pe frontul romanesc si trimis sa lupte in Italia. Ofiterul german s-a remarcat prin acte de curaj in bataliile de pe actualul teritoriu al Sloveniei si a fost decorat de mai multe ori cu Crucea de Fier. In perioada interbelica, Erwin Rommel a activat ca instructor in mai multe scoli de ofiteri, inclusiv la celebrele scoli din Dresda si din Potsdam. Dupa instaurarea regimului nazist, in anul 1933, Rommel a primit functia de coordonator al pregatirii militare pe care o urmau membrii organizatiei de tineret a partidului nazist, Hitlerjugend.
Comandant al Academiei de Razboi din Wiener Neustadt
„In anul 1938, Rommel a devenit colonel si a fost numit comandant al Academiei de Razboi din Wiener Neustadt din Austria ocupata. Ulterior, el a fost numit comandant al batalionului care avea in grija protectia personala a lui Adolf Hitler. Tot el a organizat parada din Berlin a trupelor germane, revenite in capitala Reich-ului dupa infrangerea Poloniei", spune istoricul Leonard Horvath. Insa celebritatea si-a castigat-o dupa ce a fost numit la comanda corpului expeditionar german din Africa, trimis de Adolf Hitler sa le dea ajutor italienilor in batalia cu englezii si sa cucereasca Egiptul.  Erwin Rommel a castigat mai multe batalii, care i-au adus rangul de feldmaresal. Insa, in cele din urma, el a fost infrant de britanici.  
S-a sinucis cu otrava
Germanii au parasit Africa, iar Erwin Rommel s-a intors in Germania. Aici, pe data de 14 octombrie 1944, el a fost nevoit sa se sinucida, cu otrava, dupa ce Adolf Hitler a descoperit implicarea sa in atentatul cu bomba organizat impotriva sa de mai multi ofiteri germani pe data de 20 iulie 1944. Martorii spun ca fiola cu otrava i-a fost oferita de generalii Burgdorf si Maisel.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

feldmaresalul erwin rommel hitler operatiunea valkiria
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1097 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017700 (s)