News Flash:

Unificarea Italiei

9 Ianuarie 2015
3015 Vizualizari | 1 Comentarii
Dupa cucerirea Siciliei de catre Garibaldi, in iulie 1860, puterile europene si-au dat seama deodata ca intentiona sa atace zona continentala a regatului Napoleonului. Trebuia sa I se permita sa o faca?

In agitatia activitatii diplomatice, a devenit curand clar ca doar Marea Britanie, dintre marile puteri era favorabila scopurilor lui Garibaldi. Napoleon III nu dorea sa deranjeze Marea Britanie intervenind pentru oprirea lui Garibaldi, dar la fel de mult n-ar fi dorit sa-l vada pe acesta ocupand Neapole si amenintand Roma si Papalitatea. El a sugerat prin urmare Marii Britanii posibilitatea unei blocade comune asupra stramtorii Messina pentru a-l retine pe Garibaldi in Sicilia, dar britanicii au refuzat. Garibaldi a trecut stramtoarea cu succes la mijlocul lui august, intalnind doar o rezistenta simbolica din partea marinei militare napolitane, cu care convenise deja sa nu lupte in mod serios.

Cavour a organizat deci invadarea Statelor Papale de catre o armata pie¬monteza care sa-I intercepteze pe Garibaldi Inainte de a putea intra In Roma. Era mult mai greu decat se astepta Cavour sa obtii sprijin popular pentru invazie In Statele Papale si armata piemonteza s-a confruntat cu o conside¬rabila opozitie din partea populatiei civile, In drumul ei spre sud. Ahmci cand s-a Intalnit In final cu armata lui Garibaldi, toata Italia de sud si cen¬trala, cu exceptia zonei din jurul Romei, era sub controlul Piemontului, iar decizia lui Cavour de a face pasul radical invadand Statele Papale reusise si transformase In realitate unificarea Italiei.

Vezi si Retragerea napolitanilor si batalia de la Milazzo


Urmandu-s,j practica obisnuita, Cavour a aranjat sa fie organizate ple¬biscite, mai Intai In Neapole si Sicilia si apoi In Statele Papale. Au fost difi¬cultati In Sicilia, unde majoritatea populatiei era analfabeta. Ele au fost depasite prin asigurarea a doua buletine de vot separate, unul pentru "da", celalalt pentru "nu" si doua urne separate marcate de asemenea cu "da" sau "nu". Plebiscitul punea o singura Intrebare "Italia una Vittorio Emmanuele?" adica "ar trebui sa fie Italia unita sub Victor Emmanuel?" Nu era nici o mentiune despre alipirea la Piemont, Victor Emmanuel nu era identificat drept rege al Piemontului, iar cuvantul "Italia", care fusese sloganul lui

Vezi si Camasile Rosii garibaldiene - scurt istoric


Garibaldi In timpul luptelor, a complicat pur si simplu Intrebarea, pentru ca majoritatea sicilienilor nu Intelegeau ce Inseamna. Ca urmare a pregatirilor atente facute de catre Piemont, voturile favorabile au fost covarsitoare. In partile rasaritene si centrale ale Statelor Papale, ocupate de Piemont, plebiscitele au fost tinute In noiembrie 1860 si, din nou, s-a Inregistrat un numar enorm de voturi In favoarea alipirii. In martie 1861 a fost proclamat Regatul Italiei, desi nu cuprindea chiar Intreaga peninsula; Patrimoniul Sf.Petru, zona din jurul Romei, ramane a sub controlul Papei si sub ocupatie franceza, In timp ce Venetia era Inca sub austrieci. Altfel, unificarea era completa. * Cat de mult s-a datorat aceasta situatie lui Cavour? Desi s-a stabilit ca nu pare sa fi luat In serios unificarea Italiei Inainte de Infrangerea Austriei din 1859, el a fost In legatura cu unii conducatori ai Societatii Nationale In cursul anilor 1850-1860. Aceasta societate era un grup revolutionar care actiona pentru unitatea nationala, care pe la mijlocul anilor' 50 lansase ideea unei Italii unite, o monarhie sub Victor Emmanuel al Piemontului. Totusi nu exista dovezi ca, Inainte de 1859, Cavour considera propunerile lor realiste. Apoi, o suita de evenimente - Infrangere a Austriei, revolta din Sicilia, cuce¬rirea partilor sudice de catre Garibaldi - a schimbat situatia si l-a determinat pe Cavour sa ia decizia de a invada Statele Papale. Istoricii nu au cazut de acord asupra motivelor sale. A intentionat pur si simplu sa-I opreasca pe Garibaldi sa atace Roma, fiindca, daca ar fi reusit, Garibaldi ar fi devenit liderul de necontestat al Italiei, si ar fi provocat dificultati In relatiile cu Franta, protectorul Papalitatii? Sau a fost un oportunist politic ce a vazut sansa realizarii speratei unificari a Italiei, prin interventia In Statele Papale? Pe 18 fe¬bruarie 1861, primul Parlament italian se reuneste la Torino, unde Victor Emmanuel al II-lea este proclamat rege al Italiei. dar Cavour nu poate savura mult timp unirea al carei artizan a fost, deoarece se stinge din viata pe 6 iunie in acelasi an.

Vezi si Giuseppe Garibaldi, cea mai remarcabila figura a revolutionarilor italieni

DESAVARSIREA UNITATII ITALIEI

Cavour se stinge prea devreme pentru a fi martorul completei unificari a Ita¬liei: la moartea sa, mai lipseau Venetia si Roma. Abia In 1866 regiunea Veneto, cu exceptia orasului Trieste, este alipita la tanarul regat, dupa Infrangerea aus¬triecilor In fata prusacilor la Sadova. Solutionarea problemei romane se loveste Insa de inflexibilitatea lui Napoleon al III-lea. Dar pe fondul framantarilor interne din Franta In anul 1870, trupele italiene patrund In Roma pe 20 septembrie. Este organizat un plebiscit si majoritatea populatiei se pronunta pentru unirea cu Italia. Victor Emmanuel nu intra In Roma Inainte de votarea, pe 13 mai 1871, a "legii de garantii", care precizeaza statutul Sfantului Scaun. Papa ramane suveran si isi pastreaza proprietatea asupra Pala¬telor Vatican, Laterano si Castel-Gan¬dolfo. Retras In spatele zidurilor Vaticanului, refuzand orice contact cu statul italian pe care nu-I recunoaste, Pius al IX-lea este izolat, prizonier al propriei sale intransigente.

Atunci cand armata lui Cavour a intrat in Statele Papale, la 11 septembrie, pentru a-l impiedica pe Garibaldi sa ajunga la Roma, Napoleon a trebuit sa dezaprobe public o asemenea agresiune neprovocata , dar unele dovezi indirecte sugereaza ca fusese incheiat un acord secret cu primul-ministru Cavour, prin care Franta nu ar fi trebuit sa intervina atata timp cat Garibaldi nu ar fi ajuns la Roma. Relatiile diplomatice dintre Franta si Piemont fusesera rupte temporar, dar se pare ca a fost un simplu gest al lui Napoleon si nu trebuia luat in serios.

In urmatorii zece ani, problemele legate de modul cum puteau fi incorporate Roma si Venetia in noul regat al Italiei erau fosrte presante. Roma era considerata de majoritatea italienilor drept capitala fireasca a tarii lor, vatra vechilor imparati romani si simbolul maretiei trecute. Garnizoana franceza din Roma si ocupatia austriaca a Venetiei aminteau mereu ca izgonirea strainilor nu fusese implinita. Intr-un fel sau altul, Napoleon III avea sa gaseasca o solutie acoestor probleme.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

siciliei garibaldi puterile europene marea britanie napoleon iii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Rodica  | #2295
Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: dorotric@yahoo.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2465 (s) | 23 queries | Mysql time :0.086033 (s)