News Flash:

Urcarea pe tron a lui Mahmud al II-lea al Imperiului Otoman

27 Aprilie 2015
2477 Vizualizari | 0 Comentarii
Mahmud al II-lea  a domnit ca sultan al Imperiului Otoman din 1808 si pana la moartea sa in 1839. S-a nascut la palatul Topkapi, din Constantinopol, fiind fiul sultanului Abdulhamid I. Domnia sa a ramas in istorie mai ales datorita largilor reforme administrative, fiscale si militare intreprinse, care au culminat cu Decretul Tanzimatului (Reorganizarii) aplicat de fiii sai Abdülmecid I si Abdülaziz I. Mama lui era Valide Naksh-i-Dil Haseki (despre care s-a zvonit ca ar fi verisoara cu sotia lui Napoleon, Josephine).

Vezi si 30 decembrie 1673: S-a nascut sultanul otoman Ahmet al III-lea


In 1808, predecesorul lui Mahmud al II-lea (si fratele sau vitreg) Mustafa al IV-lea (1807–08) a ordonat executarea sa impreuna cu varul sau, sultanul detronat Selim al III-lea (1789–1807), pentru a opri rebeliunea. Selim al III-lea a fost ucis, dar Mahmud a fost ascuns de mama sa si pus pe tron dupa detronarea de catre rebeli a lui Mustafa al IV-lea. Liderul revoltei, Mustafa Bayrakdar, a devenit apoi vizir al lui Mahmud .

Vezi si Suleyman Magnificul si LOVITURA data romanilor!


Circula multe povesti in jurul circumstantelor tentativei de ucidere a lui Mahmud. O versiune a istoricului otoman din secolul al XIX-lea Cevdet Pasa relateaza: unul dintre sclavele lui, o fata georgiana pe nume Cevri, a adunat cenusa cand a auzit agitatia din palat in jurul uciderii lui Selim al III-lea. Cand asasinii s-au apropiat de incaperile Haremului unde statea Mahmud, ea a reusit sa-i tina o vreme departe aruncandu-le cenusa pe fata. Mahmud a avut astfel timp sa fuga pe fereastra pe acoperisul haremului. El ar fi fugit pe acoperisul celei de a treia curti unde l-au vazut alti paji si l-au ajutat sa coboare cu bucati de haine legate ca o scara. Unul dintre liderii rebeliunii, Alemdar Mustafa Pasa, a sosit cu oamenii sai inarmati si, vazand trupul lui Selim al III-lea, l-a proclamat pe Mahmud padisah. Sclava Cevri Kalfa a fost rasplatita pentru curajul si loialitatea sa si a fost numita haznedar usta, trezorier sef al Haremului, a doua functie ca importanta in ierarhie. O scara din piatra de la Altınyol (Calea de Aur) din Harem se numeste Scara lui Cevri Kalfa, deoarece evenimentele au avut loc in acea zona.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sultan imperiului otoman topkapi constantinopol abdulhamid i reforme
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2160 (s) | 23 queries | Mysql time :0.058277 (s)