News Flash:

Urmari ale operatiunii "Torta"

22 Iulie 2014
2078 Vizualizari | 0 Comentarii
Operatiunea Torta (numita initial Operatiunea Gimnastul) a fost invazia americano – britanica a Africii de nord franceze in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Operatiunea a fost declansata pe 8 noiembrie 1942.
In scurta vreme a devenit evendent faptul ca Henri Giraud nu avea capacitatea sa preia comanda fortelor franceze. Mai mult decat asta, el preferase sa astepte in Gibraltar rezultatele operatiunilor militare. Eisenhower, care se bucura de sprijinul lui Roosevelt si Churchill in aceasta problema, a facut o serie de intelegeri cu amiralul François Darlan, care urma sa fie numit la comanda reunita a tuturor fortelor aliate din regiune. Aceasta ar fi insemnat ca autoritatea regimului de la Vichy urma sa fie pastrata in Africa de nord, in ciuda legilor sale fasciste. Ca urmare, Charles de Gaulle, alti lideri ai FFL, dar si corespondentii de razboi au reactionat cu furie. Aceasta problema spinoasa nu a fost rezolvata nici de asasinarea amiralului Darlan de pe 24 decembrie 1942. Generalul Giraud a fost numit in locul amiralului.

Vezi si Operatiunea secreta Pluto
El a ramas credincios politicii regimului de la Vichy si a arestat pe membrii rezistentei franceze care au actionat de partea aliatilor pe 8 noiembrie. Consulul american Murphy nu a reactionat in niciun fel.
Cand Adolf Hitler a aflat despre actiunile amiralului Darlan a ordonat ocuparea „Zonei libere” si a intarit fortele germane din Africa.

Vezi si Operatiunea Plumbbob 
Regimului Darlan-Giraud, cu o orientare vichyista clara la inceput, a fost nevoit treptat sa participe la efortul de razboi antigerman, sa se democratizeze, sa epureze pe cei mai compromisi lideri si, in cele din urma, sa se uneasca cu asa-numitul Comitet national fanceze de la Londra. Cateva luni mai tarziu a fost fondat "Comité Français de la Libération Nationale" (CFLN), aflat sub controlul ferm al generalului de Gaulle (uniunea tuturor miscarilor rezistentei franceze sub autoritatea lui de Gaulle nu a fost pe placul presedintelui american Roosevelt). Comitetul Francez de Eliberare Nationala avea sa devina guvernul in exil recunoscut oficial atat de britanici cat si de americani.

Vezi si Operatiunea Margareta 
Ca urmare a ocuparii intregului teritoriu francez de armatele germane si a esecului incercarii de capturare a flotei franceze de la Toulon, (Vedeti si: Operatiunea Lila), fortele franceze din Africa, „Armée d’Afrique” (trei corpuri de armata), si vasele de razboi care nu fusesera inca scufundate in lupte au trecut de partea Aliatilor.
Intre 8 – 10 noiembrie, fortele franceze din Tunisia s-au retras fara lupta din fata germanilor spre granita algeriana. Aceste forte au primit ordine sa reziste, dar nu au opus nicio rezistenta pana pe 18 noiembrie.
Aliatii au declansat Campania din Tunisia. In scurta vreme, trupele germane in retragere din Libia au intrat in Tunisia sub comanda generalului Erwin Rommel.
Dupa a serie de lupte in care au inregistrat infrangeri, (batalia de la Pasul Kasserine, Operatiunea Capri), aliatii s-au reorganizat, au primit numeroase intariri si au contraatacat. Pe 6 mai, britanicii au cucerit Tunisul, iar pe 13 mai 1943 fortele Axei din Tunisia au capitulat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Operation_Torch1
operatiunea torta operatiunea gimnastul henri giraud roosevelt cfln
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2582 (s) | 37 queries | Mysql time :0.104524 (s)