News Flash:

Urmele lasate de avari pe teritoriul Romaniei

29 Septembrie 2013
2130 Vizualizari | 0 Comentarii
Despre originea avarilor exista mai multe teorii. Unii istorici, care se bazeaza pe manuscrise chinezesti, presupun ca avarii erau o populatie de origine indo-europeana, provenita de pe un teritoriu la sud de teritoriul Afganistanului de azi. Altii sustin teoria potrivit careia originile avarilor ar fi fost cele mongole. O a treia teorie afirma ca avarii ar fi fost un popor turcic, de tip altaic. Cert este faptul ca aceasta populatie migratoare a fugit din Asia Centrala dupa o serie de razboaie cu o populatie numita de unii istorici "turcii albastri". In drumul lor spre Vest, avarii au urmat traseul folosit si de ceilalti migratori vreme de milenii. Ei au trecut Muntii Urali, apoi au strabatut stepele nord-pontice. In sursele bizantine, avarii sunt mentionati prima data in cronica lui Priscus, din secolul al V-lea, scrie romanialibera.ro.
In Antichitate si in Evul Mediu exista posibilitatea ca, uneori, un nume propriu sa se transforme in titlu. De exemplu, Caesar sau Augustus au devenit titluri folosite de imparatii romani. In Evul Mediu, unul dintre numele proprii care au devenit titluri este cel al lui Carol cel Mare, imparatul francilor. Din numele sau deriva titlul de crai, adica de rege in limba romana, kiraly in limba maghiara, ori kral in mai multe limbi slave. Cel mai probabil, numele imparatului franc a ajuns sa fie cunoscut de stramosii romanilor cu ocazia unui eveniment care a reprezentat un adevarat cataclism politic pentru acea vreme, comparabil cu prabusirea Imperiului Austro-Ungar si a celui rus, la finalul primului razboi mondial. Este vorba de distrugerea Imperiului Avarilor de catre Carol cel Mare, in conditiile in care avarii stapaneau un teritoriu care ingloba o mare parte a Europei Centrale si de Est, inclusiv Transilvania.
Migratie rapida
Migratia avarilor spre centrul Europei a fost una rapida, sub presiunea turcilor albastri. Ei au intrat in Europa in anul 557, iar in anul 560 s-au ciocnit de triburi hune si bulgare din nordul Marii Negre. In anul 562, ei erau deja la Dunare. Avarii au incercat sa preia rolul jucat odinioara de goti si au cerut subsidii de la bizantini, pentru a deveni federati ai Imperiului, adica aparatori ai granitelor bizantine. Insa bizantinii au refuzat, iar avarii s-au indreptat spre Vest. Prima data au ajuns in Transilvania, iar in anul 567, aliati cu triburile longobarde, ei au zdrobit regatul gepid, care isi avea centrul in Campia Panonica. Avarii au reusit, pana in 573, sa isi construiasca un imperiu imens, care includea si stapanirea asupra Transilvaniei. In aceste conditii, avarii au intrat in conflict cu celelalte doua mari imperii, cel bizantin si cel al francilor. In anul 626, de exemplu, aliati cu persii, avarii au asediat Constantinopolul. Acest asediu a marcat apogeul puterii avare. Si asta pentru ca puterea Imperiului Avar avea sa fie zdruncinata de rascoalele slavilor de sud, condusi de un negustor franc, Samo. In aceste conditii, avarii au acceptat instalarea pasnica pe teritoriul lor, in calitate de aliati, a membrilor unei populatii turcice, despre care unii istorici maghiari presupun ca ar fi stramosii secuilor. Insa fortele reunite ale avarilor si ale aliatilor lor turci nu au putut salva de la prabusire Imperiul Avar. In Vest, ei au fost infranti definitiv de imparatul franc Carol cel Mare, care a intemeiat o Marca Avara in Austria de azi, in anul 800.
Aceasta formatiune avea rolul de a apara granita de est a Imperiului Franc. Ca sa castige ragaz in Vest si sa aiba pace din partea francilor, avarii s-au crestinat, iar imparatul lor a luat numele de Avram. Insa nici asa avarii nu au reusit sa reziste in fata atacurilor bulgarilor. In anul 803, hanul bulgar Krum i-a infrant si in est pe avari, care au disparut din istorie ca mare putere. Ultima mentiune documentara a avarilor dateaza din anul 950, cand sunt pomeniti pe teritoriul Croatiei de azi. In urma avarilor au ramas putine urme. Cea mai importanta este reprezentata de tezaurul de la Sannicolau Mare, care se afla in prezent la Viena, si care reunea diferite obiecte de aur cantarind circa 10 kilograme. Probabil este vorba de un tezaur sacru, ingropat in timpul luptelor cu bulgarii. De asemenea, au ramas mai multe fortarete specifice, numite prisaci, al caror rol era de a opri inaintarea bulgarilor. Aceste prisaci au fost ridicate in diferite locuri strategice, insa ele nu au reusit sa-i impiedice pe bulgari sa devina stapanii celei mai mari parti a fostului Imperiu Avar, inclusiv asupra teritoriului actual al Romaniei. In unele legende populare este amintita in legatura cu prabusirea avarilor figura voievodului Gelu, probabil unul dintre conducatorii protoromanilor rasculati impotriva avarilor si aliat sau vasal al hanului bulgar Krum. Insa, in realitate, voievodul Gelu a trait mult mai tarziu si a fost infrant, potrivit cronicii lui Anonymus, de conducatorul maghiar Tuhutum, pornit sa cucereasca Transilvania. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

originea avarilor antichitate evul mediu caesar augustus
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2031 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018247 (s)