News Flash:

Vandalii si Imperiul Roman

2 Iunie 2015
632 Vizualizari | 0 Comentarii
Vandalii au fost impartiti in doua grupe: silingi si hasdingi. In timpul razboaielor marcomanice (166-180), silingii a trait intr-o zona inregistrata de catre Tacitus ca Magna Germania. In secolul al II-lea, hasdingi, condusi de regii Raus si Rapt, s-au mutat la sud, si i-au atacat prima data pe romanii in zona Dunarii de jos. In jurul anului 271 imparatul roman Aurelian a fost obligat sa protejeze cursul mijlociu al Dunarii impotriva lor. Au facut pace si s-au stabilit in vestul Daciei si Pannoniei.

Vezi si Cetatenia in Roma antica


Potrivit scierii Getica a lui Iordanes, hasdingi au intrat in conflict cu gotii in timpul domniei lui Constantin cel Mare. In timp, vandalii au trait in tinuturile locuite mai tarziu de gepizi, in cazul in care acestea au fost inconjurati la est de goti, in vest de marcomani, in nord de hermanduri si in sud de Istru (Dunarea). Vandalii au fost atacati de regele got Geberic, iar regele lor Visimar a fost ucis. Vandalii, apoi au migrat in Panonia, in cazul in care, dupa Constantin cel Mare (aproximativ 330) li s-au acordat terenuri pe malul drept al Dunarii, unde au trait pentru urmatorii saizeci de ani.

Vezi si Caderea Romei

In jurul acestei date, hasdingii fusesera deja crestinati. In timpul domniei imparatului Valens (364-378) vandalii au acceptat, precum gotii, arianismul, o credinta care era in opozitie cu hotararile luate la Niceea. Cu toate acestea, au existat, de asemenea, unii vandali care u acceptat credinta crestina niceeana, printre care se afla si celebrul magister militum Stilicon, ministrul sef al imparatului apusean Honorius, probabil, mai mult ca urmare a origini sale jumatate vandal si jumatate roman.

In 400 sau 401, eventual, din cauza atacurilor hunilor, vandalii, sub regele Godigisel, impreuna cu aliatii lor (alanii si suebii) s-au mutat spre vest, pe teritoriul roman. O parte din silingi s-au alaturat mai tarziu. Vandalii au ocupat provincia romana Raetia in iarna dintre anii 401/402. Istoricul Peter Heather concluzioneaza ca, in acest moment vandalii au fost situati in regiunea dintre Dunarea de Mijloc si de Sus.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vandalii silingi hasdingi razboaielor marcomanice tacitus raus rapt
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2070 (s) | 23 queries | Mysql time :0.071162 (s)