News Flash:

Vasile Carlova, omul care a introdus in literatura romana faimoasa tema a preromantismului european

4 Februarie 2015
1208 Vizualizari | 0 Comentarii
Vasile Carlova
S-a nascut la Buzau Vasile Carlova, fiu al medelnicerului Ionita Carlova, fost ispravnic de Buzau, descendent al unei familii de boiernasi (Carlomanii/Carlovanii) avand intre inaintasi pe Luca, episcop de Buzau (trimis in misiuni diplomatice de Mihai Viteazul), mai apoi mitropolit al Ungrovalahiei; dupa mama, se tragea din familia Lacustenilor din Locusteni – Dolj.

Dupa moartea timpurie a parintilor, este crescut de o sora a mamei, casatorita cu stolnicul Nicolae Hiotu, la Craiova. Are ca tovaras de invatatura pe viitorul poet Grigore Alexandrescu; a invatat limba greaca si limba franceza. Dupa incercari de versificare in greceste, la staruinta lui Ion Voinescu II va scrie poezii in limba romana.

A debutat cu o traducere dupa Hero si Leandru a lui Musaios si a poemului Zaire a lui Voltaire. A scris „Pastorul intristat”, poezie publicata in Curierul Romanesc (la 8 mai 1830) de I. Heliade Radulescu (va fi pusa pe muzica, la 8 mai 1850, de Anton Pann).

Vezi si Dumitru Caracostea, unul din cei mai mari stilisticieni ai literaturii romane


Scrie „Ruinurile Targovistei”, tiparita la 20 martie 1830, in aceeasi gazeta, cu o prezentare a lui Heliade Radulescu, care ii menea un stralucit viitor literar: „geniul sau cel poetic fagaduieste mult pentru limba romaneasca, cea atat de frumoasa subt pana lui.”

Vezi si Cand si-a facut debutul Stefan Augustin Doinas


In anul 1828 scrie poezia „Rugaciune”, publicata postum (1839) de Heliade.

Pe 30 mai 1830 revista ieseana Albina romaneasca reproduce poezia „Ruinurile Targovistei”. Scrie poezia „Inserarea”, publicata in Curierul Romanesc, la 29 iunie.

1830 - Ia fiinta militia nationala, nucleu al ostirii romane moderne.

6 iulie 1830 - E al treizecisitreilea dintre voluntarii angajati in militia nationala, unde va servi cu gradul de sublocotenent.

1831 - Scrie „Marsul romanilor” sau „Oda ostirei romane cu ocazia inaltarii steagului national”, versuri ce au circulat tiparite pe foi volante (cenzura a facut sa nu poata fi tiparite decat postum, in 1839, in Curierul Romanesc).

18 septembrie 1831 - Vasile Carlova a murit la Craiova, in urma unei boli infectioase. A fost ingropat in curtea bisericii Madona Dudu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vasile carlova boiernasi luca mihai viteazul mitropolit ungrovalahiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1643 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018665 (s)