News Flash:

Vesti bune pentru romanii care au lucrat in strainatate! Iata ce pensie pot obtine

7 Decembrie 2018
327 Vizualizari | 0 Comentarii
pensie romani strainatate

Romanii care au lucrat in strainatate, cel putin un an, cu acte in regula, pot obtine pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrata, daca indeplinesc anumite criterii legate de vechimea in munca. Asadar, cei care au muncit un an peste granita, cu un contract aferent de munca, pot solicita o pensie, daca indeplinesc toate conditiile de pensionare din tara respectiva, dar si din tara de origine.

Astfel, veniturile din pensia de strainatate li se platesc de statul in care au lucrat, iar ele se pot transfera in Romania in lei, la cursul BNR din ziua platii. Procedurile necesare prin care pot fi luati atat anii de vechime si cei lucrati in strainatate, cat si cei lucrati in strainatate:

Vesti bune pentru romanii care au lucrat in strainatate! Acestia pot solicita pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrata

Oamenii pot depune dosarul de pensionare la Casa Judeteana de Pensii(CJP) din judetul in care sunt domicialiati la data la care intreunesc conditiile legislative din tara pentru a putea iesi la pensie: ”De exemplu, un barbat care acum lucreaza in strainatate si face 65 de ani in februarie isi poate depune dosar de pensionare la Casa de Pensii din judetul unde are domiciliul pe buletin si la calculul pensiei se ia in considerare vechimea realizata in Romania si vechimea realizata intr-un alt stat cu care Romania are incheiate conventii. Noi avem incheiate acorduri bilaterale cu toate statele din Uniunea Europeana si cu multe alte state din lume, cum ar fi Canada, Elvetia etc.”

Romanii trebuie sa se intereseze de conditiile de pensionare din tara in care au muncit

Iar, in cazul in care persoana hotaraste sa se pensioneze in alt stat cinci-zece ani ori orice alta perioada, atunci isi poate depune dosarul in Romania, insa anii munciti peste granita i se vor luat in calcul ca si vechime. Principala conditie pe care trebuie sa o indeplineasca o persoana pentru a i se luat in calcul vechimea dintr-un alt stat este de a fi lucrat, cu acte in regula, mai mult de un an in acel stat.

De asemenea, romanii care lucreaza peste granita trebuie sa se intereseze de conditiile de pensionare din tarile in care muncesc, pentru a li se adauga la pensie acea vechime, caci fiecare stat are conditiile sale de vechime minima si de limita de varsta.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romanii strainatate acte munca pensie pensionare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1743 (s) | 23 queries | Mysql time :0.022116 (s)