News Flash:

Viata in Odesa, sub administratia romana

24 Octombrie 2013
1617 Vizualizari | 1 Comentarii
Evgheni Tverskoi si-a publicat insemnarile in 1954 in Belgia. Se cunosc putine date despre autor. Se presupune ca acesta si-a luat un pseudonim (iar numele adevarat ar fi Adrianov). Tverskoi s-ar fi nascut in 1890. In a1912 a intrat in partidul menesvic. Pana la marea teroare stalinista a lucrat ingener de cai ferate in orasul Oriol. In 1931 a fost deportat pentru trei ani, iar din 1935 a batut cararile GULAGULului timp de trei ani pentru „sabotaj”. In 1940 s-a stabilit la Odesa. In timpul administratiei romanesti, Tverskoi a lucrat la caile ferate si a publicat articole in ziarele locale. In 1944 s-a refugiat in Belgia, dupa care s-a stabilit in Canada, scrie Timpul.md.
Insemnarile sale contin detalii din viata cotidiana a Odesei in timpul administratiei romanesti.
„Liderul Partidului National – Taranesc Iuliu Maniu a reusit sa-si impuna viziune sa referitor la viitorul Transnsitriei. S-a adoptat o decizie oficiala potrivit careia cetatenii sovietici au fost eliberati, obtinand aceleasi drepturi ca si cetatenii romani.
Guvernatorul Odesei a fost numit basarabeanul Gherman Pantea. Candidatura lui a fost sustinuta de guvernatorul Transnistriei, profesorul Alexianu.
Treptat, viata in Odesa s-a normalizat. Stalinistii au lasat insa multe distrugeri. Intreprinderile din Odesa au fost aruncate in aer. Depozitele cu produse alimentare, la fel, au fost nimicite, iar intrarea in port a fost blocata de vase scufundate.
Romanii au reconstruit, in primul rand, bisericile. Ulterior, au demarat lucrarile de refacere a fondului locativ-comunal. Muncitorii si taranii s-au implicat activ. Pentru opt ore de munca ei primeau 4-7 marci. Administratia oraseneasca i-a asigurat cu ratii, care depasea pana si normele din Germania. Precizez ca un singur muncitor primea in fiecare luna – 0,5 kg de unt, un litru de ulei de floarea-soarelui, 2 kg de zahar, 5-6 kg de cereale, faina si macaroane, 2 kg de carne, o jumatate de litru de vodca, 300 de tigari si un kilogram de paine pe zi.
S-a dat unda verde comertului liber. Orice doritor putea primi licenta pentru a deschide un local. Deja in primavara lui 1942 Odesa era de nerecunoscut, magazinele abundau de fel de fel de bunuri. Odesa atragea comerciantii romani si europeni. Ei au deschis magazine cu produse industriale pe care oamenii nu le-au avut niciodata in perioada stalinista. Romanii au adus la Odesa si utilaj agricol. Taranii putea sa-si cumpere o lopata, o coasa, greble,haine, cizme, calosi si chiar un ceas. Pietele erau pline de produse alimentare si obiecte de uz casnic.
Taranii au obtinut dreptul de a iesi din colhoz. Drept rezultat, multe colhozuri au disparut. Sectorul industrial al orasului a ramas proprietatea guvernatorului si administratiei locale. Trebuie sa remarc ca printre membrii directiilor municipale trebuiau sa figureze reprezentantii populatei bastinase.
A fost reparata integral Universitatea din Odesa, rectorul careea a devenit cunoscutul chirurg si profesor Ciasovnikov (dupa retragerea romanilor, el s-a stabilit la Bucuresti, unde a obtinut dreptul de acorda servicii private. Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, Ciasovnikov a fost predat autoritatilor URSS si spanzurat).
Inginerii au putut lucra conform competentelor. Muncitorii au primit dreptul de a deschide intreprinderi individuale ca sa lucreze pentru propria bunastare, nu pentru „stat”. Somerii si persoanele in etate au primit indemnizatii si dreptul de a solicita produse alimentare.
Oamenii erau asigurati nu doar cu o bucata de paine. Au aparut si locuri de distractie. Romanii au renovat Opera oraseneasca din Odesa. Binecunoscutul tenor Seliavin a fost numit directorul acesteia (in timpul regimului stalinist el primea o pensie mizera). Romanii si germanii veneau la Odesa ca sa ascultele operele „Boris Godunov”, „Evgheni Oneghin” sau baletele „Lacul lebedelor”, „Frumoasa adormita” etc. De asemenea, a fost reconstruit Conservatorul din Odesa condus de celebra interpreta Lidia Lipkovskaia.
Renumitul artist Vasilii Vronski a deschis „Teatrul rus de drama si comedie”, iar un grup de actori veniti din Kiev au creat „Teatrul romantic”. Fostii jurnalisti sovietici au creat ziarele „Молва” („Opinia publica”) si „Одесская газета” („Ziarul de Odesa”).
Populatia orasului care a trait doua decenii in regim stalinist nu avea probleme cu noile autoritati. Primarul orasului Gherman Pantea mergea pe jos la piata si discuta cu oamenii. Auzind de conditiile de viata din Odesa, multi oameni din Ucraina si Rusia s-au refugiat in oras.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

evgheni tverskoi belgia pseudonim adrianov odesa iuliu maniu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Pontanovici  | #272
hai ba, terminati cu prostiile astea!...Neadevar!!
Romanii au fost fascisti si criminali!
Stalin si poporul rus au adus fericire! Mucles!
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1993 (s) | 23 queries | Mysql time :0.047026 (s)