News Flash:

Viata lui Abraham Ortelius, celebrul cartograf flamand

2 Aprilie 2015
630 Vizualizari | 0 Comentarii
Abraham Ortelius (Abraham Ortels) (n. 14 aprilie 1527 – d. 28 iunie 1598) a fost un cartograf si geograf flamand, creator al primului atlas geografic modern, intitulat Theatrum Orbis Terrarum (Teatrul lumii).

Ortelius s-a nascut in orasul Antwerpen, pe atunci parte a Celor Saptesprezece Provincii ale Habsburgilor, in Belgia de astazi. Membru al influentei familii Ortelius din Augsburg, a calatorit mult prin Europa. Se stie ca a calatorit in Cele Saptesprezece Provincii, in Germania, Franta, Anglia, Irlanda si Italia.

Vezi si Cariera lui Nicolae Milescu

A inceput sa lucreze ca gravor de harti si in 1547 a fost admis in breasla Sfantului Luca din Antwerpen ca afsetter van Karten. La inceput, cariera sa a fost una de om de afaceri si mare parte din calatoriile sale dinainte de 1560 au fost efectuate in scopuri comerciale (cum ar fi primele sale vizite la targul de carte si tiparituri din Frankfurt). In 1560, pe cand calatorea cu Mercator la Trier, in Lorena si la Poitiers, pare insa sa fi fost atras, in mare parte datorita influentei lui Mercator, de o cariera in geografia stiintifica; el s-a dedicat in mod deosebit, la sugestia prietenului sau, compilarii atlasului sau Theatrum Orbis Terrarum (Teatrul Lumii), care l-a facut celebru.

Vezi si Gerardus Mercator, matematicianul flamand de renume din Renastere

In 1575 a fost numit geograf al regelui Spaniei, Filip al II-lea, la recomandarea lui Arias Montanus, care a garantat pentru credinta sa catolica (familia lui, inca din 1535, intrase sub suspiciunea de protestantism). In 1578 a pus bazele unei abordari critice a geografiei vechi in lucrarea sa Synonymia geographica (editata de Tipografia Plantiniana din Antwerpen si republicata in forma extinsa sub titlul Thesaurus geographicus in 1587 si extinsa din nou in 1596. In aceasta ultima editie, Ortelius a luat in calcul posibilitatea ca toate continentele sa fi fost in trecut unite, ipoteza demonstrata a fi corecta abia dupa cateva secole).

In 1596 a primit un omagiu din partea orasului Antwerpen, similar celui acordat ulterior lui Rubens. Moartea sa la 28 iunie 1598 si inmormantarea in biserica Abatiei Sf. Mihail din Antwerpen, au fost marcate prin doliu public. Epitaful de pe mormantul sau este Quietis cultor sine lite, uxore, prole.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

abraham ortelius cartograf geograf flamand atlas geografic europa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2352 (s) | 34 queries | Mysql time :0.069975 (s)