News Flash:

Viata lui Iacob I al Angliei

24 Martie 2015
5353 Vizualizari | 0 Comentarii
Iacob al VI-lea si I (engleza : James VI and I) (19 iunie 1566 – 27 martie 1625) a fost rege al Scotiei ca Iacob al VI-lea, si rege al Angliei si Irlandei ca Iacob I.

A domnit in Scotia ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567, pe cand avea doar un an, urmandu-i la tron mamei sale, Maria I a Scotiei. Cat timp a fost minor, a guvernat o regenta in numele sau, care s-a incheiat oficial in 1578, desi nu a preluat controlul complet asupra guvernului sau pana in 1581.

Pe 24 martie 1603, ca Iacob I, a urmat la tron ultimului monarh al Angliei si Irlandei din dinastia Tudor, Elisabeta I, care murise fara mostenitori. Avea sa conduca Anglia, Scotia si Irlanda timp de 22 de ani, pana la moartea sa la 58 de ani.

Vezi si Viata lui Henric al III-lea al Angliei


Iacob si-a indeplinit majoritatea obiectivelor in Scotia, dar a avut de infruntat multe dificultati in Anglia, inclusiv Complotul Prafului de Pusca (Gunpowder Plot) in 1605, precum si conflicte repetate cu parlamentul englez. Conform unei traditii care incepe cu istoricii de la mijlocul secolului XVII, inclinatia lui Iacob catre absolutism politic, iresponsabilitatea sa financiara, si mentinerea unor favoriti impopulari au furnizat premisele Razboiului Civil Englez. Istoricii recenti, cu toate acestea, au revazut reputatia lui Iacob, si l-au tratat ca pe un monarh serios si preocupat de responsabilitatile sale.

Vezi si Pretentia Mariei Stuart la tronul Angliei

Pe parcursul domniei lui Iacob, „Epoca de aur” a literaturii si dramei elizabetane a continuat, cu scriitori precum William Shakespeare, John Donne, Ben Jonson, sau Sir Francis Bacon, care au contribuit la o cultura literara infloritoare. Iacob insusi a fost un erudit, autorul unor opere precum Daemonologie (1597) sau Basilikon Doron (1599). Sir Anthony Weldon a pretins ca Iacob a fost numit „cel mai intelept nebun din crestinatate”, un epitet atribuit caracterului sau pana astazi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rege scotiei angliei irlandei iacob i minor monarh elisabeta i
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2355 (s) | 34 queries | Mysql time :0.080363 (s)