News Flash:

Viata lui Isaac al II-lea Angelos

8 Aprilie 2015
883 Vizualizari | 0 Comentarii
Chiar daca ocupase un sir de posturi importante, Isaac Angelos era socotit la curte drept un om care nu merita atentie, de aceea imparatul Andronic Comnenul nu se temea de el, iertandu-i lui Isaac chiar si participarea la rebeliune. Stefan Hagiochristophorites, seful garzii imperiale, era de alta parere: speriat de prezicerea astrologilor cum, ca in septembrie 1185, pericolulu pentru tron vine din partea unui om, al carui nume incepe cu literele i si s, el a hotarat sa ia initiativa in mainile sale.

Insa, atunci cand Stefan a venit, cu cativa insotitori, in casa lui Isaac si a incercat sa puna mana pe el, Angelos, care nu avea nimic de pierdut, l-a ucis cu sabia pe Hagiochristophoritzes si a fugit calare pana la Sfanta Sophia, unde a cerut adapost. Poporul l-a sustinut cu placere pe Isaac si rascoala izbucnita a inaltat la tron noua dinastie, Angelos, care a dus Bizantul la pieire definitiva. Isaac II Angelos era, in general, un om cult, dar absolut lipsit de scrupule, chiar si in raport cu normele bizantine.

Pentru basileu era un lucru destul de obisnuit sa-si calce cuvantul dat sau sa organizeze un asasinat secret. Totodata, capatand acces la visterie, el s-a aratat a fi din cale afara de cheltuitor. Fiind un mare amator de lux, el isi ungea in fiecare zi trupul cu miresme orientale scumpe si nu imbraca niciodata a doua oara unul si acelasi chiton. La masa, imparatul folosea vasele sfinte, motivand cu aceea ca Dumnezeu si monarhul, chipurile, ar avea totul in comun si cerul nu se va supara. Imparatul se ocupa de treburi numai din cand in cand si Imperiul era guvernat de favoriti: la inceput, de Theodor Kastamonites, care avea o asemenea putere, incat, in prezenta lui, nici chiar functionarii superiori nu indrazneau sa se aseze, apoi de un oarecare tanar, care, dupa spusele lui Choniates, de-abia aflase cum se foloseste pana si cerneala, dar se invatase deja sa ia ca mita orice, de la bani pana la pepeni galbeni.

Vezi si Cum a preluat Roger al II-lea puterea in Sicilia


Functiile se vindeau precum legumele la piata, moneda se deprecia, iar imparatul facea mare risipa de bani, impartindu-i cersetorilor din capitala sau inaltand edificii somptuoase inutile. Atunci cand avea de rezolvat diverse probleme, basileul recurgea adesea nu la ratiune, ci la serviciile prezicatorilor si astrologilor de tot felul, printre care se bucura de cea mai mare influenta siretul patriarh Dositheos, care a ocupat o vreme, contrar normelor Bisericii rasaritene, doua scaune patriarhale concomitent: al Constantinopolului si al Ierusalimului. Urcand pe tron, Isaac II promisese sa suprime pedeapsa cu moartea, dar nu si-a respectat acest juramant, ca si multe altele. Pentru autocrator, viata omeneasca valora putin de tot. Odata el a poruncit sa fie orbit un comandant militar, care indraznise sa se planga de proasta aprovizionare a armatei, iar in 1190, nimerind, in timpul unei expeditii impotriva bulgarilor, intr-o ambuscada, a ordonat sa i se croiasca cu sabiile drum prin multimea ostasilor sai, lui si nobililor.

Vezi si Politica de austeritate cauza declinului imparatului roman Marcus Opellius Macrinus

La inceput, lui Isaac Angelos toate ii mergeau bine. Armata, organizata inca de Andronic I, le-a provocat normanzilor un sir de infrangeri serioase. La 7 noiembrie 1185, acestia au fost zdrobiti de greci, contii Richard si Balduin, comandantii invadatorilor, au cazut prizonieri. Tot atunci, casatoria basileului cu fiica lui Bela III a normalizat intrucatva relatiile zdruncinate ale Imperiului cu Regatul Ungariei. Dupa moartea imparatului Andronic I Comnen la 11 septembrie 1185, Bizantul a fost zguduit de o mare si puternica criza interna, care s-a repercutat si asupra politicii sale externe. Venetia, regatul Ungar, regatul normand din Italia de sud ca si turcii selgiucizi amenintau granitele imperiului. In acelasi timp, pe plan intern, contradictiile sociale se ascuteau tot mai mult, amenintand stabilitatea puterii centrale . A fost momentul cand, pe tronul Bizantului a fost instalat Isac al II-lea Anghelos (1185-1195), cel care, de altfel, prin masurile sale a oferit si pretextul rascoalei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

posturi importante isaac angelos atentie astrologilor stefan rascoala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2271 (s) | 23 queries | Mysql time :0.076438 (s)