News Flash:

Viata lui Ivan al III-lea al Rusiei

22 Ianuarie 2016
1348 Vizualizari | 0 Comentarii
Ivan al III lea al Rusiei
Ivan al III-lea cel Mare (rusa Иван III Васильевич; n. 22 ianuarie 1440; d. 27 octombrie 1505) a fost din 1462 pana in 1503 suveran a intregii Rusii.

Este mentionat in documente din anul 1450 ca mare cneaz, coregent al tatalui sau. A fost un om de stat remarcabil, cu aptitudini politice si diplomatice iesite din comun. In timpul carmuirii acestuia s-a definitivat formarea nucleului teritorial al statului Rus centralizat, fiind alipite statului Rus cnezatele Iaroslavl (1463), Rostov (1474), Republica feudala Novgorod (1478), Marele cnezat Tver, precum si pamanturile Veatcai (1489) si o mare parte a pamanturilor Riazan. Rusia si-a amplificat influenta asupra Pskovului si asupra marelui cnezat Riazan.

Dupa razboaiele din anii 1487-1494 si 1500-1503 cu marele cnezat Lituanian, Ivan al III-lea a alipit catre Moscova o serie de paminturi slave de la est de Moscova: Сernigov, Novgorod-Severskii, Gomel, Briansk si altele. Dupa razboiul din 1501-1503 ordinul Livonian a fost supus platii unui bir pentru orasul Iuriev. In anii 1460-1480 Ivan al III-lea a luptat cu succes impotriva hanatului Kazan, care a trecut sub influenta crescanda politica a Rusiei. In timpul guvernarii lui Ivan al III-lea incepe sa se formeze aparatul puterii centrale, prin Ordine si a fost alcatuit codul judiciar Sudebnik 1497.

Vezi si Primii ani din viata Printului Andrei Alexandrovici al Rusiei

Patura nobiliara (dvorenii) a capatat o importanta politica tot mai mare. Ivan al III-lea a luptat cu separatismul cnejilor locali, inclusiv cu cel al fratilor sai Boris Volotkii si Andrei cel Mare in anii 1480-1490, limitand considerabil drepturile suverane ale acestora. Catre sfarsitul carmuirii lui Ivan al III-lea, au fost lichidate multe cnezate locale mici (udeluri). Una dintre realizarile cele mai importante ale domniei lui Ioan al III-lea a fost scuturarea jugului tataro-mongol. Sub influenta maselor populare Ioan a fost nevoit sa organizeze apararea sigura contra invaziilor lui Ahmat (Apararea de la Ugor 1480).

Vezi si Din ce cauza a murit Marele Duce George Alexandrovici al Rusiei

In timpul guvernarii lui Ioan al III-lea a sporit considerabil autoritatea internationala a statului rus, au fost stabilite relatii diplomatice cu Papa de la Roma, Imperiul german, Ungaria, Moldova, Turcia, Iranul, Crimeea. In timpul lui Ivan al III-lea s-a profilat pe deplin titlul de cneaz al "intregii Rusii" (in unele documente, este numit chiar "Tar"). Prima sotie a lui Ioan al III-lea a fost fiica domnitorului moldovean Stefan cel Mare(1457-1504), Elena. Cea de a doua sotie a fost Zoe (Sofia) Paleolog, descendenta din ultimul imparat bizantin. In anii guvernarii lui Ioan al III-lea s-au realizat constructii imense la Moscova (Kremlinul si Palatul de Granit), Kolomna, Tula si Ivangorod.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

suveran statului rus pskovului moscova boris volotkii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2102 (s) | 23 queries | Mysql time :0.053858 (s)