News Flash:

Viata lui Karl Marx

30 Septembrie 2013
2386 Vizualizari | 0 Comentarii
Marx s-a nascut intr-o familie cu vechi si ramificate traditii rabinice: ambii lui parinti se trag din familii cunoscute de rabini, unica exceptie fiind o sora a mamei lui care era casatorita cu un evreu care era bancher (bunicul fondatorului concernului olandez Philips).

Trier, mica urbe renana unde se va naste Marx, devine in 1815 posesiune prusaca, fapt care a dus la excluderea tuturor evreilor din functiile publice.

In aceste conditii, tatal lui Marx fiind jurist, decide sa se converteasca la evanghelism pentru a putea exercita meseria, si copii lui vor fi botezati, sotia acestuia fiind si ea botezata aproximativ in aceeasi perioada. Tatal lui Marx era un admirator al filozofilor Luminilor si nutrea convingeri liberale, fiind printre cei care au manifestat pentru constitutie in Prusia.
Marx este scolit o perioada in familie, mai apoi intr-o scoala cu numerosi profesori si elevi cu vederi liberale, fapt care o facea sa fie sub observatia politiei regelui. si care era condusa de un amic al tatalui sau.

Marx citea cu placere poezie greaca si pe Shakespeare, fapt care l-a apropiat de tatal viitoarei lui sotii, Johann Ludwig von Westphalen, un nobil cu vederi progresiste, in orice caz mai progresiste decat cele ale fiului lui cel mai mare care va ajunge ministru prusac de interne, si care il introduce pe Marx in teoriile socialiste ale contelui de Saint-Simon.

Din 1835 Marx va studia la Universitatea din Bonn, si mai apoi la aceea din Berlin, perioada in care va schimba studiile in drept pentru cele de filozofie si istorie.

In Berlin este admis in clubul postuniversitar al tinerilor hegelieni, desi inca nici macar nu absolvise.

Doktorklub-ul era format din avantgarda filozofica si politica a regatului Prusiei, ceea ce se concretiza prin critica statului si a religiei.

Sub imperiul conceptiei hegeliene a progresului rezultat din lupta tendintelor interne, teza impartasita si de tinerii heglieni, Marx incepe sa considere ca sarcina ratiunii filozofice este aceea de a critica tot ce exista, fie asta institutii sociale, doctrine religioase sau lumea ideilor, intrucat intotdeauna ceea ce exista este limitat, partial rational si potential deschis schimbarii; iluziile, auto-inselarea, iluziile in masa, erorile pur si simplu, trebuie aratate toate ca atare, pentru a putea fi corectate.

Sperand inca o cariera academica, tanarul Marx isi termina in 1841 studiile cu o teza de doctorat avand ca subiect o comparatie a atomismelor lui Democrit si Epicur. Tanarului doctor ii sunt insa rapid spulberate sperantele in privinta unei cariere universitare, de indata ce mai batranul lui amic Bruno Bauer este dat afara din Universitatea din Bonn, unde avea un post de profesor, din cauza criticii lui seculariste a evangheliilor crestine. Din aceasta perioada (1843) dateaza si casatoria lui Karl Marx cu fata baronului von Westphalen, vechiul prieten de familie, considerata "frumoasa Trier-ului".

Relatiile tanarului Karl Marx cu parintii incep sa se deterioreze imediat dupa casatoria acestuia cu Johanna (Jenny) von Westphalen, acestia reprosandu-i ca implicarea lui politica ca si studiile si mai apoi doctoratul obtinut in filozofie in loc de drept, nu reusesc sa-i asigure un venit stabil, asa cum era normal in opina lor pentru un barbat care decisese sa se casatorasca; insa aceasta incapacitate a lui Marx de a-si asigura venituri suficiente siesi si familiei lui va fi o constanta si in acelasi timp o dureroasa problema a intregii lui existente, si aceasta nu va fi decat agravata de subrezirea timpurie a sanatatii filozofului, din cauza exceselor "herculeene" in materie de efort dedicat pentru proiectele de studiu care-l pasionau ca si pentru scrierile pe care le producea.

In imposibilitate de a incepe o cariera academica din motive ideologice, Marx se orienteaza spre jurnalism; epoca si locul - Prusia militarista, antiliberala si antidemocratica - nu vor fi potrivite insa nici unei cariere jurnalistice, caci dupa ce ajunge editorul ziarului liberal Rheinische Zeitung, cenzorul prusac il inchide. Inceputul ca ziarist la jurnalul (Rheinische Zeitung) creat de un grup de oameni de afaceri din Koeln, a fost promitator, dovada ca in scurt timp ajunge directorul editorial inainte de interzicerea publicarii ziarului de catre cenzura prusaca. Dupa ce ziarul a fost inchis de autoritatile Prusiei, acestea ii ofera lui Marx un post de editor in slujba guvernului, fapt care i-ar fi asigurat, probabil, veniturile necesare pentru o viata linistita.

Isi facuse deja un nume, si pentru ca era clar ca in Germania vremii nu va fi tolerat un jurnalism de opozitie, Marx accepta mai degraba, increzator in propriile capacitati, un post in editura jurnalului germanofon de opozitie publicat in exil, anume in Franta.

La Koeln il intalneste pentru prima data pe Friedrich Engels, pe care il va revedea la Paris, in mica comunitate de exilati germani. La Paris, Marx scrie pentru scurt timp pentru "Deutsch-franzoesische Jahrbuecher", si face cunostinta cu poetul german Heinrich Heine, cu socialistul francez Pierre-Joseph Proudhon, ca si cu anarhistul rus Bakunin.

In aceasta perioada Marx ia pentru prima oara contact si cu miscarea muncitoreasca, implicandu-se intr-o organizatie secreta comunista numita "Liga celor drepti", devenind socialist si comunist. In aceasta perioada citeste economie politica si scrie profundele si incisivele note care vor fi publicate peste un secol sub titlul "Manuscrisele economice si filozofice din 1844".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marx rabini evreu filozofilor luminilor shakespeare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1703 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016514 (s)