News Flash:

Viata lui Maximilian al II-lea al Sfantului Imperiu Roman

10 Iunie 2015
662 Vizualizari | 0 Comentarii
Maximilian al II-lea (n. 31 iulie 1527, Viena — d. 12 octombrie 1576, Regensburg) a fost un imparat al Sfantului Imperiu Roman intre anii 1564–1576.

El a fost incoronat la 14 mai 1562 in Praga ca rege al Boemiei si in acelasi an, la 24 noiembrie, ales la Frankfurt am Main ca rege romano-german. La 16 iulie 1563 va fi incoronat la Preßburg ca rege al Ungariei, iar dupa moartea tatalui sau Ferdinand I va urca pe tronul Sfantului Imperiu Roman.

Copilaria o petrece in casa parintilor lui, Ferdinand I si Anna Iagello din Innsbruck. Aici el invata dialectul din Tirol pe care o va vorbi si ca monarh. Maximilian primeste o educatie aleasa, el fiind mult mai erudit decat fratii sai. La varsta de 17 ani, in anul 1548, a fost invitat in Spania si s-a casatorit dupa dorinta unchiului sau Carol Quintul cu fiica acestuia, Maria. In lipsa lui unchiului va domni ca regent al lui Carol Quintul.

Vezi si Eugen de Savoia, unul din cei mai straluciti feldmaresali ai Sfantului Imperiu Roman

In timpul domniei sale sunt o serie de nemultumiri din motive religioase. Maximilian incearca sa aplaneze aceste conflicte dar este in acelasi timp nevoit sa apere propria sa confesiunea religioasa catolica. Prin educatorul sau Wolfgang Schiefer, monarhul a avut un contact timpuriu cu ideile religiei protestante, fapt care-l face in oarecare masura sa simpatizeze protestantismul. In razboaiele purtate de unchiul Carol Quintul contra protestantilor, de exemplu Batalia de la Mühlberg (1547) la care a luat si el parte, va cauta sa lase liberi pe capeteniile protestante, printul Johann Friedrich von Sachsen si Landgraf Philipp von Hessen. In planul de succesiune la tron a lui Carol Quintul, care observa inclinatia lui Maximilian spre protestantism, va fi prevazut fratele lui Ferdinand, Maximilian fiind din anul 1548 regentul sau. In anul 1551 Maximilian va avea cu elefantul numit „Soliman” o intrare triumfala in Viena. Influentat de elocventa predicatorului protestant Johann Sebastian Pfauser, Maximiliam va renunta la obiceiurile catolice, dar din cauza pericolului si dogmelor catolice nu se va converti ca protestant.

Vezi si Calatoriile lui Iosif al II-lea al Sfantului Imperiu Roman

Maximiliam ajunge intr-o situatie nesigura, conflictul religios escaleaza, iar prietenii protestanti nu-l pot ajuta, in cele din urma Maximiliam trebuie sa cedeze si depuna in anul 1562 un juramant de credinta ca si catolic. In anul 1564 urmeaza pe tronul tatalui sau dar a propagat o politica toleranta in conflictele religioase. Sub presiunea catolica, nu accepta participarea calvinistilor la Confessio Augustana din 1530, unde se va tolera de catre monarhii catolici religia protestanta. In lupta de concurenta pentru tronul Poloniei, va iesi castigator in 1575 Stefan Báthory. Pana la sfarsitul domniei sale Maximilian va fi situat intre fronturile confesiunilor religioase. Din aceasta cauza n-a reusit sa-si consolideze pozitia chiar dupa moartea lui sultanului Soliman I cu care se afla in razboi, el va incheia pacea de la Adrianopol, cu Selim, succesorul lui Soliman. Pe patul de moarte Maximilian, ca protestant convins, refuza sa primeasca sacramentul catolic numit „ultima ungere”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imparat pre burg rege ungariei ferdinand i carol quintul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2297 (s) | 34 queries | Mysql time :0.076596 (s)