News Flash:

Viata lui Mircea Eliade. Adolescentul miop care a devenit guru universal

18 Iunie 2013
2442 Vizualizari | 0 Comentarii
Mircea Eliade, romanul ce a locuit pe strada Mintuleasa, a descins pe taramul lumii din romanul adolescentului miop. El a respirat aerul Indiei, locuind la Dasgupta si a cunoscut-o pe Maytreyi, cautand simbolurile religiei. 
A fost fascinat de yoga, de samanism si de tehnicile arhaice ale extazului, de cosmologie si alchimie babiloniana, dar si de oceanografie.
Revenirea in Romania i-a prilejuit lui Eliade intoarcerea din rai si intalnirea cu domnisoara Christina, in curte la Dionis, unde a cules nouasprezece trandafiri. A visat cateva nopti la Serampore, a descifrat secretul doctorului Honigberger si s-a intalnit cu Isabel si Apele Diavolului.
Mircea Eliade este fauritor de mituri prin incapacitatea celorlalti de a-i descifra povestea; el insusi insa se straduieste s-o faca misterioasa, daca nu cumva oculta, il defineste discipolul sau, Ion Petru Culianu.
Pentru a-l intelege pe Eliade, nu este suficient sa-i extragi ideile, trebuie sa fii posedat de pasiuni oculte, dar si sa dai dovada de rabdarea alchimistului, potrivit ziare.com.
Mircea Eliade a dus stindardul de roman pe toate meridianele globului. Eliade s-a adresat lumii si a cucerit-o prin "Sacru si profan" si prin "Mitul eternei reintoarceri". 
"Istoria credintelor si ideilor religioase" i-a adus lui Eliade recunoasterea in Franta, unde a primit Legiunea de onoare.
Mircea Eliade a fost tradus pe toate meridianele globului, fiind probabil cel mai cunoscut roman din lume, din toate timpurile.
Ce am putea spune in incheiere despre alchimistul Mircea Eliade, cel care a pus intr-un creuzet toate religiile lumii fara discriminare, crestinismul, iudaismul, buddhismul, hinduismul sau islamismul...
Chiar daca a scris "Noaptea de Sanziene", opera lui Mircea Eliade ramane o "Nunta in cer".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mircea eliade maytreyi yoga samanism
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1482 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011911 (s)