News Flash:

Viata lui Petru cel Mare

24 Ianuarie 2014
1548 Vizualizari | 0 Comentarii
Impresia pe care Petru I o facea asupra contemporanilor sai era aceea a unei enorme forte si energii. Avand aproape doi metri inaltime si fiind bine cladit, tarul poseda o uimitoare putere fizica si vigoare si era intr-o continua stare de activitate, asumandu-si sarcini efectuate in mod normal de mai multi oameni. Putini rusi puteau sa tina pasul cu monarhul lor in multiplele sale indeletniciri si, intr-adevar, cum acesta mergea cu pasi mari si repezi, trebuiau sa alerge dupa el pentru a putea continua conversatia.
Calitati intelectuale
In afara de calitatile sale fizice extraordinare, Petru I prezenta si calitati intelectuale remarcabile. Tarul dovedea o curiozitate intelectuala nelimitata, dublata de o uimitoare capacitate de a invata. A inceput sa participe personal la tot felul de activitati de stat, tehnice, speciale sau generale, s-a implicat profund in diplomatie, administratie, justitie, finante, comert, industrie, educatie si, practic, in toate problemele de stat. In politica sa de reforme, tarul aprecia totdeauna sfaturile competente, dar era si independent in gandire si nu ezita sa-si adapteze proiectele la situatia respectiva.
Comandant militar
Petru I a devenit si un perfect comandant militar. El a studiat profesiile de militar si de marinar, facand parte mai intai din trupe si invatand manuirea fiecarei arme inainte de a deveni ofiter. Monarhul a obtinut gradul de general deplin dupa victoria de la Poltava si pe acela de amiral dupa incheierea victorioasa a marelui razboi nordic.
Capacitatea sa de a face de toate 
In plus, suveranul si-a gasit timp sa invete aproximativ douazeci de meserii diferite, si se mandrea cu capacitatea sa de a face aproape de toate, de la un vapor la o pereche de pantofi. Cu propriile sale maini, el scotea dintii curtenilor sai si le taia barbile.
Potrivit firii sale, el dorea sa fie peste tot, sa vada totul singur, sa calatoreasca neobosit prin vastul  sau stat, cum nu mai facuse nici un alt monarh moscovit. In mod cu totul deosebit, el a calatorit de doua ori in Vest pentru a invata, in 1697-1698 si in 1717. Mintea lui Petru I era mereu activa si practica, capabila sa inteleaga pe deplin problemele si sa dea solutii imediate, daca nu chiar sa construiasca teorii pornind de la acestea.
In ceea ce priveste caracterul, tarul ii impresiona pe cei din jurul sau prin energie, vointa nestirbita, hotarire si daruire. El isi revenea repede din orice infrangere si considera toate obstacolele drept o provocare la eforturi si realizari mai mari.
Printre trasaturile mai putin placute, dar uneori la fel de impunatoare, se numarau un temperament violent, brutalitatea si, frecvent, cruzimea. Suveranul putea fi un calau, dar si un dentist, iar betiile, distractiile amoroase si orgiile profanatoare depaseau masura timpurilor dure in care traia.
Si totusi, Petru cel Mare nu trebuie confundat cu Ivan cel Groaznic, pe care, trebuie sa spunem, il admira. Reformatorul nu s-a pierdut in lumea paranoica a megalomaniei si a maniei persecutiei, el refuzand chiar sa se identifice cu statul. Sa mentionam in acest sens un amanunt semnificativ: cand se ocupa de reformarea armatei, Petru I a taiat din document „interesul Majestatii Sale Tarul”, ca obiect al datoriei militare, si a scris in loc „interesele statului”.
El facea eforturi permanente sa-si serveasca tara, sa o schimbe si sa reduca ignoranta, dupa cum a scris in ultima sa luna de viata, in legatura cu inceputul primei expeditii a lui Vitus Bering: „Dupa ce am asigurat siguranta statului impotriva dusmanilor, este necesar sa ne straduim sa castigam glorie pentru el prin arta si stiinta”.
Copilaria si tineretea
Desi fusese un copil precoce, Petru nu a primit o educatie sistematica, fiind invatat doar sa scrie si sa citeasca. In schimb, de foarte tanar el a inceput sa se instruiasca de unul singur in cele mai diferite domenii. Ii placusera in mod deosebit jocurile de razboi, la care participa un grup de copii din toate categoriile sociale.
Treptat, aceste jocuri s-au transformat in preocupari militare serioase si rezultatul a fost infiintarea primelor doua regimente de garda, Preobrajenski – caci Petru locuia in satul Preobrajenskoe – si Semenovski, numit dupa un sat din apropiere. De asemenea, tanarul tar a manifestat de timpuriu interes pentru marina. La inceput, el a construit vase mici, dar inca din 1694 a infiintat un santier naval la Arhanghelsk si acolo a construit singur un vapor mare.
Pentru informare si instruire, Petru se ducea in cartierul strainilor din Moscova. Acolo a invatat de la o multime de specialisti ceea ce dorea sa stie, mai cu seama chestiuni militare si navale, geometrie si despre construirea fortificatiilor. Acolo, intr-o atmosfera de lucru fara restrictii si neoficiala, se pare ca tarul se simtea mult mai bine decat in mediul conservator, traditionalist de la palat, pe care niciodata nu l-a acceptat ca fiindu-i pe masura.
Fumatul, bautul, amorul, glumele grosolane, precum si amalgamul de limbi, descoperite mai intai in cartierul strainilor din Moscova, au devenit o latura permanenta a vietii lui Petru cel Mare. Incercarea hotarata a mamei sale de a-l face sa-si corecteze modul de viata, prin casatoria cu Evdochia Lopukina, in 1689, a dat total gres.
sursa: Nicholas V. Riasanovsky, O istorie a Rusiei, Iasi,  Traducere de Areta Voroniuc, Institutul European, pag. 230-232/istoriiregasite.wordpress.com.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

petru i contemporanilor rusi calitati intelectuale tarul poltava
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1762 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018586 (s)