News Flash:

Viata marelui general francez Henri Mathias Berthelot

10 Noiembrie 2013
3907 Vizualizari | 0 Comentarii
Henri Mathias Berthelot s-a nascut la 7 decembrie 1861 la Feurs, in Franta.
Dupa ce a absolvit Academia Militara Saint-Cyr, in 1883, Berthelot a fost repartizat, pe rand, in Algeria, la Tonkin si la Annam. Incepand cu anul 1907 si-a inceput activitatea pe langa Statul major General, inclusiv pe toata durata primului razboi mondial. In aceasta perioada, alaturi de Joffre, Berthelot a participat la intocmirea planului de razboi numit Plan XVII.
La izbucnirea razboiului, in august 1914, Berthelot a devenit Seful de Stat Major al lui Joffre, acestia colaborand strans in cadrul primei batalii de pe Marna. In luna noiembrie a aceluiasi an, a primit comanda rezervelor la Soissons, dupa care a devenit comandant al Diviziei 53, iar in anul urmator al Corpului de Armata XXXIII.
La 3/16 octombrie 1916 a sosit in Romania Misiunea militara franceza, condusa de generalul Henri Mathias Berthelot. In perioada ianuarie - iunie 1917, acesta colaboreaza la refacerea si reorganizarea armatei romane, pe teritoriul ramas liber al Moldovei.
In teritoriul liber al Moldovei, din ianuarie pana in mai 1917, a avut loc refacerea armatei romane cu mijloace egale cu cele aflate in dotarea inamicului.O misiune militara franceza (condusa de generalul Henri Mathias Berthelot) si echipamentul de lupta din Franta si Anglia au schimbat infatisarea armatei romane. Au fost organizate doua armate romane, avand aprox. 400.000 de oameni, intercalate cu trei armate rusesti insumand aproape 1.000.000 de militari. Astfel, ofensiva romaneasca de la Marasti (la 11 iulie), condusa de generalul Alexandru Averescu, si cea a generalilor Constantin Cristescu si Eremia Grigorescu, de la Marasesti (1-24 iulie) dejoaca planurile de lupta germane de ocupare a Moldovei si de cucerire a portului Odessa.
Cu ocazia unirii de la 1 decembrie 1918, Generalul Henri Mathias Berthelot a spus urmatoarele cuvinte: „Sangele eroilor cazuti in luptele Marelui Razboi sa fie pentru tine, o, frumoasa Romanie, samanta de noi virtuti, in asa fel incat copiii tai sa fie mereu demni de parintii lor si gata sa-ti apere pamantul sacru, atat de des invadat, dar in cele din urma intregit prin efortul ultimelor generatii”.
De asemenea, in cursul trecerii unui detasament roman cu ocazia paradei militare de la Paris, din 11 noiembrie 1919, generalul Berthelot s-a adresat generalului Ferdinand Foch cu urmatoarele cuvinte « Foch, saluez ! C'est la famille. » (Salutati, Foch ! Acestia fac parte din familie.)
Dupa terminarea razboiului si incheierea pacii, Parlamentul Romaniei l-a decorat pe generalul H. M. Berthelot, ca recunoastere a meritelor sale deosebite, l-a declarat cetatean de onoare al Romaniei, i-a daruit un lot de teren si o locuinta, iar in 1926 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. Prin testament, generalul Berthelot a lasat intreaga sa avere din Romania Academiei Romane.
Generalul a decedat pe 28 ianuarie 1931, iar pe 6 februarie 1931 s-a citit testamentul generalului Henri-Mathias Berthelot, care, spre a multumi natiei romanesti pentru toate marturiile de recunostinta si de dragoste ce mi-au fost aratate, a lasat Academiei Romane domeniul din comuna Farcadinu de Jos (in prezent redenumita General Berthelot, judetul Hunedoara), sumele de la banca „Marmorosch-Blank” sau in sucursalele ei din Romania, pentru a fi folosite la intretinerea unor tineri spre a-si completa studiile intr-o scoala franceza, civila sau militara.
La anuntarea decesului generalului Berthelot, Gheorghe Mironescu, prim-ministru al Romaniei, a trimis o telegrama catre Presedintele Consiliului de Ministri din Franta:
La mort prématurée du général Berthelot remplit de profonde douleur la nation roumaine reconnaissante au grand général pour son importante contribution à la réorganisation de l’armée roumaine, ainsi que pour sa part glorieuse dans la victoire commune. Au nom du Gouvernement roumain je prie Votre Excellence de vouloir bien agréer l’expression de nos condoléances les plus sincères. La Roumanie gardera éternellement au grand disparu un pieux souvenir.
Moartea prematura a generalului Berthelot produce o profunda durere natiunii romane, recunoscatoare marelui general atat pentru importanta sa contributie la reorganizarea armatei romane, cat si pentru rolul jucat de el in victoria comuna. In numele Guvernului, o rog pe excelenta dumneavoastra sa binevoiasca sa accepte condoleantele noastre cele mai sinceere. Romania va pastra pe veci o pioasa amintire marelui disparut.
Drapelele au fost coborate in berna si, in prezenta Regelui si a cavalerilor Ordinului militar „Mihai Viteazul”, s-a tinut o slujba de pomenire. Ministrul Instructiei Publice a hotarat ca in toate scolile din Romania sa se tina o ora de curs consacrata memoriei defunctului general. Ziarul Universul a publicat urmatorul text: Numele generalului Berthelot va ramane inscris in cartea de aur a natiunii, alaturi de cei care au creat Romania unita.
Desi Henri Mathias Berthelot a fost unul din cei mai capabili generali din Primul Razboi Mondial, el avea si un „cusur”: ii placea mancarea buna, motiv pentru care era deosebit de corpolent. Se stie ca, intr-o anumita ocazie, a fost nevoie de trei oameni pentru a-l putea sui in saua unui cal bine dresat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

franta romania generalul moldovei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1698 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013569 (s)