News Flash:

Viata marelui patriot roman Alexandru Wassilko de Serecki

20 August 2014
1091 Vizualizari | 0 Comentarii
Alexandru Wassilko de Serecki
Fiul baronului Iordachi Wassilko de Serecki (1795–1861) si al Anei de Kalmucki (Calmutchi) (1811–1896), a crescut la mosia tatalui sau din Berhomet. A urmat cursurile liceului din Cernauti, unde a luat bacalaureatul in 1846 cu distinctiune. Dupa aceea a studiat Filosofia si Dreptul la Cernauti si Lemberg (Liov). Din 1850 a lucrat ca avocat in Cernauti si din 1859 a administrat mosiile tatalui sau bolnav.

Alexandru, proprietar mare si membru al Partidului Conservator Autonomist Roman din Bucovina, a inceput cariera politica in 1862 ca deputat pentru mosierimea mare, de la 1870 pentru judetul Vijnita in Dieta Bucovinei, unde a fost reales periodic de populatia locala de romani, hutuli si ruteni pana la moartea sa. 1863 a fost cofondator, ulterior membru de onoare si sustinator al societatii romanesti Junimea.

La data de 24 februarie 1867 a preluat, ca si tatal sau inainte, mandatul in Camera Superioara (Herrenhaus), la care familia a avut dreptul, ca numai alte opt neamuri de baron. El a fost timp de 13 ani singurul reprezentant al Bucovinei acolo. Apoi a devenit si arhiepiscopul Silvestru Morariu Andrievici membru in acest organ.

Vezi si Gevork Vartanian, spionul care i-a salvat pe pe Stalin, Churchill si Roosevelt

In 1870 el a fost ales pentru prima data in calitate de capitan (maresal) al Ducatului Bucovinei. In cuvantarea sa de inaugurare a sesiunii dietale declara, ca va avea pupurea in vedere, ca tarii sale, Bucovina, si populatiei ei autohtone romanesti, sa se asigure in Austria acea reputatie, care i se cuvine dupa drept si istorie. Prin legaturile sale cu curtea vieneza a izbutit, ca din 1876 limba romana a fost aprobata ca o limba de predare, la Liceul din Suceava. Cativa ani mai tarziu urma invatamantul in limba romana in clase speciale de la liceul din Cernauti.

Vezi si Conspiratia din spatele asasinarii lui Barbu Catargiu

A fost destinat din nou cu functia capitanului tarii dupa victoria asupra lui Anton Kochanowski von Stawczan in 1884 si decorat cu inaltul ordin austriac al coroanei de fier de clasa a doua. In discursul sau inaugural a cerut recunoasterea juridica a limbii romane si rutene ca limbi oficiale. El a si apelat la parlamentari a actiona in unanimitate in sustinerea autonomiei si independentei provinciale in cadrul ideii statului austriac.

Presedintele tarii, Anton Graf Pace von Friedenberg, a demisionat din cauza conflictului cu privire la utilizarea limbii romane in primavara anului 1892. In consecinta, Alexander declarse, ca in viitor el nu va mai fi disponibil ca maresal al Bucovinei, dar a ramas pana la alegerile din toamna anului 1892 in slujba. A pledat in favoarea candidaturii prietenului sau politic Ioan Lupul ca urmator.

Vezi si Ne uitam la eroii adevarati ai istoriei?


Alexandru a sustinut extinderea retelei de cai ferate, asa constructia de 57 km lungime intre Hliboka si Berhometh, care a fost inaugurata pe 30 Noiembrie 1886. El a folosit traseul in primul rind pentru a transporta lemn din padurile sale. In plus Wassilko a instituit companii pentru transportul lemnului si alte instalatii industriale.

De asemenea Baronul a finalizat construirea castelului familiei Wassilko la Berhomet si a cumparat in 1886 imobilia in Herrengasse 38 din Cernauti, care a fost numit "Wassilko-Palais". Alexandru a fost cu posesia de 28 000 de hectare cel mai mare mosier din Bucovina, dar si in tot imperiul austriac.

Moartea sa neasteptata in anul 1893 a dus la o consternare profunda si adanc doliu in randul locuitorilor cat si in toate fractiunile politice, la prietenii dar si la adversarii lui.

A fost onorat printre altele cu Ordinul Coroanei de Fier de clasa a doua. Dupa numele sau a fost redenumita "Wassilkogasse", unde a crescut Paul Celan la No. 5, in "Strada Alexandru Vasilco" pe timpul Cernautiului interbelicAlexandru Wassilko de Serecki,.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

berhomet bacalaureatul bolnav bucovina camera superioara ioan lupul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1744 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016957 (s)