News Flash:

Viata pe cartela...Pretul scump pe care trebuia sa il plateasca populatia Romaniei pentru "lumea moderna"! Cat trebuia sa manance si sa cantareasca o persoana in timpul comunismului

12 August 2016
856 Vizualizari | 0 Comentarii
alimentara
In anii '80, odata cu rationalizarea a fost apropat si un program de alimentatie stiintifica a populatiei care era sustinut de niste recomandari privind raportul dintre inaltime si greutate al fiecarei persoane. Era pretul pe care, conform autoritatilor comuniste, populatia il platea pentru „lumea moderna, industrializata si cu stiinta de carte“ care urma sa se instaleze in tara noastre

La sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80 preturile la alimente, servicii si la bunuri de uz casnic si cotidian, au inceput sa creasca, iar lipsurile alimentare au devenit cronice. Este momentul in care s-au reintrodus cartelele ce „functionasera” cu aproape 30 de ani in urma, potrivit datelor din proiectul „Comunismul in Romania“, al Muzeului National de Istorie (MNIR).

Consumul de alimente era rationalizat in fiecare judet, iar circulatia libera a produselor era practic impiedicata. Mai mult, fiecare judet trebuia sa livreze fondului centralizat al statului, la preturi fixe, tot surplusul de alimente. Cartelele la zahar si ulei sunt diferentiate pe categorii de populatie: ratii mai mari pentru oraseni si mult mai mici pentru locuitorii din mediul rural.

Painea se vindea in cantitati limitate, ajungandu-se la situatii aberante precum acelea ca o persoana sa nu poata cumpara acest produs decat din localitatea in care domicilia. Exceptie faceau legumele si fructele pentru iarna, potrivit site-ului comunismulinromania.ro al MNIR.

Programul de alimentatie stiintifica a populatiei Rationalizarea culmineaza in 1982 cand se aproba Programul de alimentatie stiintifica a populatiei. „Specialistii” au stabilit ca romanii ar fi niste „imbuibati“ care consuma zilnic 3300 de calorii, astfel ca acesta a fost redus la 2700 – 2800 de calorii.

„In sprijinul hotararii se venea cu recomandari medicale privind raportul dintre inaltime si greutate.

Astfel, pentru un barbat de 1,65 m inaltime, cu varsta intre 30 – 39 de ani, greutatea optima era de 67,5 kg; pentru unul de 1,80 m, cu varsta intre 40 – 49 de ani, greutatea trebuia sa fie de 80,5 kg.

La femei, standardele erau cam de tipul: inaltime 1,57 m / varsta 30 – 39 ani / greutate 56,6 kg; inaltime 1,68 m / varsta 40 – 49 ani / greutate 66,9 kg“, se arata pe comunismulinromania.ro.

In aceleasi limite stiintifice era reglementat si consumul anual de alimente pentru o persoana: carne si produse din carne: 60 – 70 kg; peste si produse din peste: 8 – 10 kg; lapte si produse din lapte (exclusiv unt): 210 -230 litri; oua: 260 – 280 bucati; grasimi (unt, margarina, ulei, untura): 16 – 18 kg; legume si produse din legume: 170 – 180 kg; leguminoase boabe: 3 – 4 kg; fructe si produse din fructe: 65 – 95 kg; zahar si produse din zahar: 22 – 26 kg; cartofi: 70 – 90 kg; produse din cereale (faina, malai, orez): 120 – 140 kg. 

„Oferta” generoasa este redusa drastic in 1984 prin noul plan alimentar: carne – 39,12 kg; lapte si produse din lapte – 78,73 kg; legume – 66,08 kg etc. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rationalizarea alimentatie stiintifica inaltime greutate populatia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1849 (s) | 23 queries | Mysql time :0.044281 (s)