News Flash:

Viata si opera literara a lui Adrian Marino

22 Februarie 2015
862 Vizualizari | 0 Comentarii
Adrian Marino (n. 5 septembrie 1921, Iasi - d. 17 martie 2005, Cluj) a fost un eseist, critic, istoric si teoretician literar roman, laureat al premiului Herder.

Dupa ce a urmat Liceul Militar si apoi Liceul Internat din Iasi, a devinit licentiat in 1944 al Facultatii de Litere la Iasi si Bucuresti.

Intre 1944 si 1947 este asistent suplinitor la catedra de Istorie a Literaturii Romane, condusa de George Calinescu, cu care nu s-a „impacat”.

Din aceasta perioada dateaza redactarea celor doua volume despre Alexandru Macedonski, Viata lui Alexandru Macedonski si Opera lui Alexandru Macedonski, pe care le va publica abia in 1965. Sunt titluri similare cu volumele lui George Calinescu, Viata lui Mihai Eminescu si Opera lui Mihai Eminescu.

A debutat in 1939 la Revista „Jurnalul Literar", avandu-l ca director pe George Calinescu. A obtinut titlul de doctor in 1946 cu teza Viata lui Alexandru Macedonski.

A fost arestat in 1949 pentru multiplicare si difuzare de texte ale „Scolii de cadre”, din cadrul Tineretului Universitar National-Taranist, activitati considerate ilegale de guvernul de atunci.

Vezi zi Activitatea literara a lui George Murnu

A fost inchis pana in anul 1957, dupa care a fost deportat in Baragan, in satul Latesti (azi parte a comunei Bordusani, Ialomita), alti sase ani (1957 - 1963). Nu va avea drept de semnatura pana in 1965, cand debuteaza la 44 de ani cu „Viata lui Alexandru Macedonski". Dupa alti patru ani, in 1969, a fost reabilitat politic complet si repus in toate drepturile. A fost reabilitat juridic in 1969.

A fost premiat de Academia Romana si de Uniunea Scriitorilor. Intre 1971 si 1972 face o specializare in Elvetia, supervizat de profesorul René Étiemble. A avut , de asemenea, burse in Franta si Germania Federala.

Vezi si André Gide in perioada simbolista

Intre 1973 si 1980 intemeiaza, redacteaza si conduce prima revista de studii literare in limbi straine de larga circulatie, Cahiers roumains d'etudes literaires.

In 1985 obtine Premiul Herder. Publica in tara si strainatate volume de teorie literara si comparatistica. Este primul autor al unei carti romanesti si franceze despre Mircea Eliade, Hermeneutica lui Mircea Eliade (1980), versiunea in limba franceza aparand in 1981.

Cele 7 volume Biografia ideii de literatura (1987-2003) reprezinta prima enciclopedie romaneasca literara completa. Este cel mai tradus critic literar roman. Este autorul unui Dictionar de idei literare, ramas neterminat.

A fost membru al Senatului Aliantei Civice si al Senatului ASPRO.

In anul 2010, in urma aparitiei volumului sau biografic Viata unui om singur, critic la adresa unor intelectuali activi in viata publica, lui Adrian Marino i s-a inscenat o acuzatie de colaborare cu Securitatea.

Defaimarea carturarului a determinat semnarea unui protest colectiv care califica „transformarea acestui demn om de cultura, liberal si anticomunist intr-un slujitor al regimului” drept „un act monstruos si inacceptabil”

A avut un frate, Dan.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

adrian marino eseist critic istoric premiului herder george calinescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1444 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013738 (s)