News Flash:

Viata si opera Ninei Arbore

8 Octombrie 2014
2317 Vizualizari | 0 Comentarii
Nina Arbore
Nina Arbore isi face studiile liceale in Bucuresti, perioada in care ia lectii de pictura de la Nicolae Vermont. In anul 1906 se inscrie si urmeaza cursurile Academiei de Pictura din Munchen. Acolo studiaza cu expresionistii germani Friedrich Fehr, Angelo Jank si Karl Schmidt-Rottluff, dupa care pleaca la Paris unde va face parte din ultima promotie a scolii-atelier a pictorului francez Henri Matisse.

Cu ocazia unei expozitii personale pe care o deschide la Bucuresti in anul 1928, Nina Arbore le aduce acestor maestrii numeroase elogii. Fiind la Paris, Nina Arbore ia contact cu boema pariziana precum si cu radicalismul si nihilismul avangardei. Cu experienta pe care a castigat-o se intoarce la Bucuresti si se integreaza grupurilor si asociatiunilor avangardiste reprezentate de Victor Brauner, Marcel Iancu, Aurel Jiquidi, Nicolae Tonitza, Milita Petrascu si Dida Solomon-Callimachi.

Artista are un succes enorm, fapt demonstrat de catre colectionarul Alexandru Bogdan-Pitesti care-i cumpara o multime de lucrari precum si de critici mari ai epocii care scriu despre ea si ii analizeaza cariera artistica. Acestia descriu opera Ninei si influentele ei expresioniste, cubiste, orfiste, impresioniste, foviste, neobizantine si chiar apropieri de pictura din Quattrocento.

Vezi si Opera si stilul lui Francesco Guardi


Cu ocazia Expozitiei Internationale de Arte Plastice de la Barcelona, Nina Arbore este distinsa cu Diploma de Onoare Clasa I-a in anul 1929. Artista este foarte cunoscuta datorita gravurilor cu tematica sociala precum si a desenelor sale foarte expresive cu care a ilustrat revista „Cuvantul liber”, ce aparea in perioada interbelica. De asemenea multe dintre desenele sale au aparut si in revista „Romania muncitoare” precum si in alte publicatii periodice.

Vezi si Caracteristica operei lui Pierre Bonnard

Nina Arbore este cunoscuta prin ilustrarea a numeroase reviste si publicatii periodice, cat si pentru ornamentarea Catedralei Sf. Constantin si Elena din Constanta prin executarea unei picturi murale de 2.000 m². Intre anii 1927–1930, participa la expozitiile Societatii de Arte Frumoase din Basarabia. Figureaza in numeroase cataloage de arta ale timpului.

In numarul din 31 octombrie 1937 al revistei Adevarul literar si artistic, corespondentul Tache Soroceanu consemna:

„...Nina Arbore a avut de la inceputurile existentei ei pictoricesti indemn spre suprafetele largi de culoare si liniile simbolice. I s-a dat, in fine, posibilitatea sa-si arate intreaga masura a talentului ei de decoratoare, incredintandu-i-se zugravirea bisericii Sf. Constantin si Elena din Constanta. ...Caci pastrand canoanele stilului bizantin, Nina Arbore a facut opera de innoitor, opera personala.”

Nina Arbore leaga o prietenie stransa cu Cecilia Cutescu-Storck si cu Olga Greceanu, toate trei formand asa zisul „Grup al celor trei doamne” care s-a dorit o contrapondere al „Grupului celor patru”, reprezentat de Oscar Han, Tonitza, Sirato si Stefan Dimitrescu.

In 1916, alaturi de Olga Greceanu si Cecilia Cutescu-Storck, artista a infiintat „Asociatia femeilor pictore si sculptore”, asociatie prin intermediul careia se organizau expozitii care promovau numeroase femei ce au reusit sa-si expuna public lucrarile in perioada interbelica. Asociatia era patronata de catre Casa Regala a Romaniei prin Regina Elisabeta si mai apoi de catre Regina Maria.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Nina_Arbore1
nina arbore studiile liceale bucuresti munchen paris nihilismul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1424 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024133 (s)