News Flash:

Violenta conjugala acum 200 de ani. Batai intre soti

11 Ianuarie 2018
508 Vizualizari | 0 Comentarii
familie

Veniti la procese, pentru tarani, prezenta in Bucuresti si caile urmate de judecata reprezinta uneori noi experiente pe care le vor duce cu ei in satele de unde au venit, vor povesti pataniile prin care au trecut, vor da sfaturi novicilor. Flecareala la carciuma, la claca sau la biserica difuzeaza rapid informatiile transmise, or, experienta unui proces este un lucru demn de retinut. De cele mai multe ori, insa, iertarea si intelegerea sunt administrate cu larghete de catre mitropolit, de ele beneficiaza atat enoriasii, cat si clericii.

Desi „dupa Pravila s-ar fi cuvenit jaluitorului pedeapsa, dar fiindca si preotul l-au iertat au ramas impaciuit”, iata cum stinge mitropolitul Dositei un conflict izbucnit in iarna lui 1799 intre Hrisant, brutarul din Razvad, si preotul Hrisant din mahalaua Hanul lui Serban Voda, acuzat ca intretine o realatie amoroasa cu nora primarului. Dintre cei 200 de preoti, care apar in documente, mai mult de jumatate au fost iertati si repusi in functie la cateva luni dupa caterisire, desi acuzatiile aduse unora dintre ei sunt destul de grave.

La randul ei, populatia stie sa speculeze competenta juridica a mitropolitului si se angajeaza de forma – „ca sa scapam de cazuta pedeapsa am plecat capul”, recunoaste un acuzat. Cainta si angajamentul dat nu sunt mai niciodata sincere, iar revenirea la tribunal in anii urmatori o demonstreaza cu prisosinta. Pedepsele par suportabile pentru oamenii secolului al XVIII-lea. De altfel, unele nici nu sunt duse pana la capat, iar executorii pot fi mituiti. Frica de pedeapsa nu este prezenta in mintile oamenilor.

La randu-i, taranul stie sa speculeze cu usurinta viciile sistemului si sa se prevaleze de practicile pe care puterea prin consfintirea sa le-a transformat in „norme”. A-si face o zestre de pe urma unui barbat devine o „norma” prin sanctiunea data de Nicolae voda Mavrogheni. El rezolva acest tip de acuzatii prin casatorii fortate sau prin obligativitatea platii unei zestre din partea barbatului considerat vinovat.

Ecoul acestei practici persista patru ani mai tarziu atat in mintea populatiei, cat si a judecatorilor care stiu ca „domnul Mavrogheni dupa cum ii era firea de atunci de cununa cu sila”. Si tot atunci judecatorii departamentelor propuneau si ei casatoria fortata ca solutie pentru rezolvarea unui proces de seductie. Incurajate de aceasta practica multe dintre fetele sarace o imbratiseaza, parintii, vecinii, prietenii sprijinindu-le in demersul lor. Unele casatorii s-au destramat dupa aceasta domnie, dar practica a continuat, puterii fiindu-i foarte greu s-o mai controleze.

Cum poate Biserica sa-i indemne pe enoriasi sa traiasca in curatenie si sa nu pacatuiasca, din moment ce nu exista responsabilitate individuala pentru faptele comise in fata judecatii divine? Dumnezeu este mare, bun si iertator, asa cum se infatiseaza si mitropolitul lor. Vor fi de ajuns cateva danii la sfarsitul vietii si pacatosul poate cumpara un loc in rai si iertarea pacatelor. Daca pacatele sunt mari, pacatosul ridica un schit sau o biserica si eventual se retrage la sfarsitul zilelor intr-o manastire pentru a-si plange pacatele.

Pe de alta parte, preotul trebuie sa fie o persoana de incredere la care sa apelezi in orice moment. De exemplu, Anastasia din mahalaua Sf. Gheorghe gaseste un refugiu in casa preotului Stefan, ori de cate ori este batuta si alungata de sotul ei. Popa Stan, duhovnic, povesteste cum deseori a intervenit intre Sima grecul si Anita, sfatuindu-l pe sot sa nu mai bea si sa nu-si mai bata sotia; si tot de atatea ori a salvat-o pe Anita din mainile lui Sima, astfel incat acesta, nemultumit, intr-una din zile, l-a batut, lovindu-l cu pumnii in vazul tuturor. Preotul este chemat de enoriasi sa le medieze diferitele conflicte cotidiene, iar mitropolitul ii recunoaste aceasta calitate.

( Fragment din cartea „In salvari si cu islic”, de Constanta Vintila)

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pravila conflict serban voda
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1710 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017778 (s)