News Flash:

Zece ani in gulag pentru ochii lui Stalin

15 Ianuarie 2014
1765 Vizualizari | 0 Comentarii
Basarabenii si-au manifestat antisovietismul in diferite forme. Unii au opus rezistenta armata, altii au constituit partide politice in ilegalitate. S-au inregistrat numeroase cazuri de eschivare de la incorporarea in Armata Rosie, de la plata impozitelor sau livrarea produselor la stat. 
Printre basarabenii care si-au manifestat deschis nemultumirea fata de puterea sovietica a fost si Pavel Trofim. Avea doar 18 ani cand i-a scos ochii lui Stalin de pe cateva portrete. Nascut in 1935 in comuna Bestemac judetul Cahul, din parintii instariti, Pavel Trofim prinde putina carte „la romani", iar dupa revenirea sovieticilor in Basarabia in 1944, reuseste sa termine sase clase. Tatal sau cazuse pe front, iar Pavel a crescut cu mama-sa, fratii sai fiind in Armata Sovietica. La varsta de 18 ani, fara perspective clare, Pavel ramane in satul natal, lucreaza ziler in colhozul „Mihail Frunze". Ca si multi semeni, era comsomolist, scrie adevarul.ro.
Vezi si Masacrele comise de NKVD 
Isprava din „ungherasul rosu" 
In acea zi de sfarsit de iulie 1953, Pavel Trofim a fost trimis la lucru la ferma de vite. Trebuia sa puna nutret in silozuri. Tanarul era pe „santier" de la ora noua si a lucrat pana la pranz. Incepuse sa ploua. Pavel se dadu la adapost in camera de odihna a fermei, in care se aflau deja doua persoane. Intrand in odaie, se apropie de perete, de „ungherasul rosu", pe care era atarnat un colaj din patru portrete ale lui Iosif Stalin, la diferite varste: licean, tanar in plina activitate bolsevica, in uniforma de maresal si la tribuna. 
Pavel surase batjocoritor, scuipa indesat de cateva ori pe fiecare portret in parte, lua de pe geam un cui si incepu sa le gaureasca. Unul dintre cei aflati in camera vru sa-l opreasca: „Nu-i treaba ta", raspunse Pavel si isi continua activitatea: i-a scos lui Stalin de pe trei portrete ochiul stang, iar de pe al patrulea - ochiul drept. Odata terminata isprava, Pavel merse acasa. Buimaciti de cele vazute, ceilalti doi colegi au zbughit-o afara. Au tacut chitic inca mult timp. 
Interogatorii la NKVD 
Dupa o vreme insa, cineva a observat gaurile de pe portretele lui Stalin. Alertat, NKVD-ul raional a iscodit indelung lumea din sat, dar fara succes, la inceput. In sfarsit, securstii au cercetat tabelele de repartitie la lucru din colhoz, astfel identificand faptasul, dar si martorii. Era deja luna septembrie. 
Pavel Trofim este retinut la 19 septembrie, noaptea, asa cum se obisnuia atunci. Primii, in toiul noptii, sunt supusi interogatoriului cei doi martori. Fara sa-si aminteasca data cand Stalin de pe portrete a ramas fara ochi, povestesc amanuntit cazul: descriu contextul, actiunile lui Trofim si starea lui de spirit in acel moment, spun cum au vrut sa-l opreasca. 
Avand deja proba la mana, securistii se napustesc asupra lui Pavel. Acesta, chiar la primul interogatoriu din aceeasi noapte de 19 septembrie, recunoaste fapta si ii relateaza anchetatorului cum a avut loc incidentul. Declaratiile coincid cu cele ale martorilor. NKVD-istului nu-i venea sa creada ca tanarul a facut-o singur, din capul lui, si ca in spatele lui nu sta nicio organizatie antisovietica. Trofim este luat la intrebari: 
„- Cine v-a sfatuit sa batjocoriti portretele? 
- Nimeni, a raspuns Pavel. 
- Cu cine sunteti in complicitate? 
- Cu nimeni, este raspunsul. 
- Aveti rude peste hotare? 
-Nu
- Ce scop ati urmarit? 
- N-am urmarit niciun scop. Eram beat si nu tin minte nimic." 
Vezi si A stat o maladie cerebrala la baza cruzimii lui Stalin? 
Treaz si mut 
Pavel Trofim credea ca starea de ebrietate i-ar fi atenuat fapta. Din contra, betia era element agravant al oricarei infractiuni. A tinut mult la aceasta ultima speranta de scapare, dar martorii au relatat ca Pavel era treaz cand a slutit portretele tovarasului Stalin, iar afirmatia acestuia ca a baut la cooperativa jumatate de kilogram de vin in dimineata respectiva nu este adevarata, intrucat la cooperativa la acea vreme nu se vindea vin. 
O alta nedumerire a securistilor era ca Pavel nu a scos nicio vorba in timpul incidentului. L-au iscodit in fel si chip. Ba chiar, asa cum obisnuiau, l-au mintit ca detin marturii cum ca, in timp ce gaurea portretele, Pavel s-ar fi exprimat urat si dusmanos la adresa puterii sovietice. Zadarnic, Pavel si martorii au continuat sa afirme ca toata isprava a fost facuta in liniste. 
Acuzat de „agitatie si propaganda antisovietica" 
Lucrurile s-au limpezit, asa incat ancheta a durat mai putin de o luna. Pavel Trofim este interogat de sase ori (la 19, 22, 28 si 29 septembrie, 1 si 5 octombrie), martorii au dat depozitii de doua ori, au avut loc doua confruntari intre acuzat si martori. La 5 octombrie, in calitate de probe sunt ridicate portretele lui Stalin si atasate la dosar, iar la 6 octombrie ancheta prealabila este finalizata. Peste o zi, general-maiorul Iosif Mordovet, comisarul poporului pentru Afaceri Interne al RSSM, aproba rechizitoriul potrivit caruia Pavel Trofim este acuzat de „agitatie si propaganda antisovietica" si dosarul este trimis in instanta. 
Vremurile cand asemenea fapte erau judecate de Tribunalul militar al NKVD trecusera, astfel ca dosarul este trimis la Judecatoria Suprema a RSSM. Instanta suprema formal a respectat procedura: a fost audiat acuzatul, martorii, procurorul si avocatul, au fost confirmate probele din dosar, asa incat la 23 octombrie 1953 emite sentinta, prin care il condamna pe Pavel Trofim la zece ani de privatiune de libertate, fara decadere din drepturile civile. Trofim este trimis in gulag. 
Reabilitat in 2006 
Destalinizarea si dezghetul au inceput la putin timp de la moartea lui Stalin. Astfel, la 19 martie 1954,procurorul URSS Petr Rudenko, ministrul Justitiei Constantin Goresnin, ministrul de Interne Serghei Kruglov si Presedintele Comitetului Securitatii de Stat al URSS, Ivan Serov, propun Comitetului Central al PCUS crearea Comisiei unionale si republicane pentru reexaminarea dosarelor persoanelor judecate pentru activitatea contrarevolutionara aflati in continuare in detentie. O asemenea comisie este formata si in RSSM, care, la 23 martie 1955, examinand plangerea lui Pavel Trofim depusa la 28 august 1954, conchide ca tanarul „si-a recunoscut vina, nu au fost stabilite alte fapte antisovietice ale inculpatului, iar tinand cont de varsta acestuia, starea sociala etc. i se poate micsora pedeapsa". 
In baza acestei decizii, procurorul RSSM A. Cazanir inainteaza Prezidiului Judecatoriei Supreme a RSSM un protest, care este examinat la 5 mai 1955. Prin Hotararea Prezidiului se decide reducerea pedeapsei lui Pavel Trofim la cinci ani, cu aplicarea prevederilor decretului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 27 martie 1953 „Cu privire la amnistiere" si il elibereaza de pedeapsa si din gulag. Pavel Trofim a fost reabilitat la 23 ianuarie 2006. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

basarabenii antisovietismul pavel trofim vezi si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1620 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017203 (s)