News Flash:

Zece curiozitati fascinante din istoria romanilor

23 Februarie 2015
1239 Vizualizari | 0 Comentarii
Aceasta selectie de curiozitati sau poate date interesante din istoria colectiva a romanilor este bazata pe una dintre cele mai frumoase si sincere scrieri - O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri de Neagu Djuvara.

1. Statuetele apartinand culturii Hamangia ce au fost descoperite in anul 1956 la Cernavoda sunt considerate a fi capodopere ale artei primitive universale; acestea au o vechime de 5.500-6000 ani (3500 -4000 i.e.n.)

2. In spatiul carpato-dunarean, sursele arheologice si documentare ne revela, venita probabil deja din al doilea sau chiar al treilea mileniu inaintea erei noastre, prezenta unei ramuri indo-europene. Pe reprezentantii ei unii i-au numit daci (in special inTransilvania), altii i-au numit geti (in Muntenia, Dobrogea si pana in Basarabia)

3. Geto-dacii par a fi avut o singura zeitate principala: Zamolxis. Geto-dacii credeau in nemurire.

Vezi si Cele mai ciudate lucruri din lume - top 40

4. Bendis este Zeita din mitologia dacica adorata de stramosii nostri ca zeita a Lunii, a padurilor, a farmecelor, a noptii si poate ca zeita magiciana. Ea era patroana dragostei si a maternitatii. Herodot mentioneaza zeita Bendis ca find imprumutata de traci de la daci.

5. In secolul I i.Cr., triburile geto-dace se unesc sub un singur rege, pe care-l cheama Burebista. E prima data cand stramosii nostri apar in istorie uniti si avand un rege care indrazneste sa se lupte cu Roma. Stapanirea lui Burebista se intindea si peste multe alte triburi, de dincolo de Nistru si pana in Panonia — dar el moare asasinat, in acelasi an cu Cezar (44 i. Cr.)!

Vezi si Curiozitati din istorie


6. Columna Traiana care istoriseste razboiul daco-roman si infrangerea lui Decebal (105-106 d.Hr.) este o adevarata comoara pentru istorici si etnologi. Pe aceasta columna, se incolacesc de jos in sus, basoreliefuri povestind toata desfasurarea cuceririi Daciei, ca intr-o „banda desenata" in care putem nu numai urmari fazele razboiului, ci si descoperi care erau portul si armele din ambele tabere, chiar si portul femeilor dace, si ce fel de vite se cresteau in tara etc.

7. Crestinismul a patruns in Dacia si Moesia foarte timpuriu, probabil chiar inainte de retragerea legiunilor si administratiei romane, iar cel mai puternic argument in acest sens este faptul ca acele cuvinte care descriu crestinismul sunt de origine latina: Dumnezeu, cruce, crestin, credinta, biserica, rugaciune, cuminecare, a boteza, inger, pagan.

8. In trecut, romanii erau denumiti valahi. Valah e un nume foarte nobil, dat de germanici tuturor romanilor, pornind de la numele unui trib celt care se numea Volcae, asezat pe unde sunt azi Elvetia si Austria. Acestia s-au romanizat, astfel incat germanii, vecinii lor, cu vremea au numit volcae pe toti romanii, pe toti cei ce vorbeau limba latina.

9. Este posibil ca Marele Basarab I intemeietorul, cel care a unificat voievodatele si cnezatele de la sud de Dunare, sa fi fost de origine cumana. Numele sau este un nume cuman.

10. Porecla lui Radu, zis „Cel Frumos" (fratele lui Vlad Tepes), este o porecla cu iz ironic, pentru ca-i placuse, pe cand era tanar ostatic in Turcia, sultanului Mehmed al II-lea!
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

curiozitati istoria colectiva romanilor neagu djuvara hamangia bendis
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1674 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013534 (s)