News Flash:

Zeita Kotys a tracilor

27 Septembrie 2013
2582 Vizualizari | 0 Comentarii
Cultul zeitei Kotys este atestat de cativa autori antici, atat latini, cat si greci, dintre care ii putem aminti pe Verigiliu, Horatiu, Strabon si Eschil, acestia referindu-se la ea atribuindu-i caracteristici specifice unei zeite a fertilitatii.
Cultul sau s-a bucurat de o larga raspandire, nu doar pe teritoriul trac, asa cum am precizat mai sus, el fiind atestat de izvoare la Atena si Corint, dar si in Pensinula Italica si Sicilia.
Urme ale cultului sau se gasesc si la Epidaurus, potrivit lui Pausanias, care, in Descrierea Greciei, aminteste cum un senator roman, Antoninos, a restaturat un porticul al sanctuarului dedicat lui Asclepios, localizat in acest oras, numind-ul Porticulul lui Kotys, potrivit adevaruldespredaci.ro.
Kotys era adorata cu precadere de catre edonieni, un neam tracic care stapanea, in antichitate, spatiul dintre raurile Nestus (de la sud de Sofia, Bulgaria de astazi) si Strymon, in regiunea cunoscuta pe atunci sub numele de Mygdonia, pana in jurul muntelui Pangaeus, regiune aflata in proximitatea Peninsulei Halkidiki, si incluzand regiunea din jurul orasului Salonic, inainte de dezvoltarea regatului macedonean.
Strabon descrie cultul zeitei Kotys ca fiind asemanator cu cel al zeitei Bendis. Referindu-se la ritualul practicat de edonieni atunci cand o celebrau pe Kotys, georgaful grec povesteste ca acestia foloseau niste instrumente muzicale care scoteau sunete ciudate, care semanau cu zgomotul tunetelor. Strabon adauga ca aceasta practica seamana cu una intalnita in cazul unor ritualuri de venerare a lui Dionisos.
La Atena, cultul lui Kotys era ingrijit de preoti ce purtau numele de “baptai”, preoti care ii botezau pe cei care prezenti la sarbatorile zeitei purificandu-le sufletele. Se spune ca acestia rosteau, in fata celor prezenti, cuvintele :” alung raul, gasesc binele”.
In spatiul edonienilor, zeita avea un festival dedicat ei, care purta numele de Cotyttia si care, asa cum amintesc izvoarele, se desfaura in zone de relief inalte, noaptea, avand un caracter orgiastic, element care ar atesta atributele de zeita a fertilitatii acordate lui Kotys. La origine, se pare ca festivalul ar fi fost inspirat din povestea rapirii Persefonei, ulterior raspandindu-se, din spatiul edonian, la Atena, Corint, in insula Chios, precum si in Sicilia. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

zeitei kotys verigiliu horatiu eschil descrierea greciei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1794 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012886 (s)