News Flash:

Ziua cand a luat fiinta partidul Totul pentru Tara

5 Iunie 2015
1211 Vizualizari | 0 Comentarii
Totul pentru Tara a fost partidul legionar, constituit in urma dizolvarii Garzii de Fier (1933) si format din elementele organizatiei dizolvate. L-a avut ca presedinte pe generalul Gheorghe Cantacuzino-Granicerul, apoi pe inginerul Gheorghe Clime. De fapt, conducatorul era Corneliu Zelea Codreanu. La alegerile din decembrie 1937, partidul a obtinut 66 de mandate.

Istoria partidului a inceput in iunie 1927, cand Corneliu Zelea Codreanu a infiintat Legiunea Arhanghelul Mihail. In 1930 si-a luat numele de Garda de Fier, care a fost dizolvata de liberali in 1933. S-a reinfiintat sub numele de Totul pentru Tara. In noiembrie 1938, Carol al II-lea, din dorinta de a instaura o guvernare personala, a hotarat "epurarea aparatului de stat de elemente legionare, principalii conducatori "gardisti" au fost arestati si, ulterior (30 noiembrie 1938), 13 dintre ei - inclusiv Corneliu Zelea Codreanu - , executati".

Vezi si Ziua cand a luat nastere Miscarea Legionara

La inceputul lui 1940 regimul reprezentat de dictatura regala a negociat cu legionarii si s-a ajuns la o aparenta conciliere. Tot in anul 1940 partidul si-a schimbat denumirea in Miscarea Legionara. Pe 14 septembrie 1940 Romania a fost proclamata de catre regele Mihai I ca "stat national-legionar" (art. 1), Miscarea Legionara (fostul partid "Totul pentru Tara") a devenit "singura formatiune politica recunoscuta de stat" (art. 2), iar Ion Antonescu a fost intitulat "conducator al statului si sef al regimului legionar" (art. 3).

Vezi si Ion Caranica, unul dintre asasinii lui I.Gh. Duca

Totusi, legionarii nu au condus singuri, din guvern facand parte in principal militari si oameni ai partidelor istorice, iar puterea politica o detinea Antonescu[
Asa-zisa guvernare legionara a fost foarte scurta, tinand din data de 14 septembrie 1940 si pana la data de 23 ianuarie 1941 cand a inceput prigoana lui Antonescu impotriva legionarilor.

Din cauza neantelegerilor dintre Ion Antonescu si Miscarea Legionara in privinta politicii economice si externe precum si de natura executiva, tensiunea dintre cele doua parti escaladeaza si pe 16 ianuarie 1941 Antonescu i-a destituit pe Constantin Petrovicescu si pe Alexandru Ghica, pe primul din functia de ministru de interne, iar pe al doilea din cea de prefect al politiei. Legionarii riposteaza si au loc evenimentele din 21-23 ianuarie 1941, cunoscute sub numele de rebeliunea legionara. Antonescu innabusa rebeliunea, unii legionari sunt arestati si condamnati (cca. 8 mii), altii (cca. 700) reusesc sa fuga in Germania.

Miscarea Legionara a fost desfiintata de mai multe ori si o data s-a auto-dizolvat. La 11 ianuarie 1931 are loc prima dizolvare a Garzii de Fier de catre Ion Mihalache, ministru de Interne in Guvernul G.G. Mironescu; in martie 1932 Garda de Fier este dizolvata pentru a doua oara de Guvernul Iorga - Argetoianu; la 10 decembrie 1933 premierul liberal I.G. Duca opereaza a treia dizolvare a Garzii de Fier; iar in urma presiunilor politice la 21 februarie 1938 Corneliu Zelea Codreanu dispune autodizolvarea partidului "Totul pentru Tara", pentru ca mai apoi Corneliu Zelea Codreanu sa fie arestat si asasinat la ordinul lui Carol al II-lea, asa dupa cum confirma si Rabinul Sef Alexandru Safran.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

legionar gheorghe cantacuzino-granicerul ion antonescu germania
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2523 (s) | 34 queries | Mysql time :0.091318 (s)