News Flash:

Ziua Darwin

12 Februarie 2015
907 Vizualizari | 0 Comentarii
Ziua Darwin ("Darwin Day") reprezinta o sarbatoare recent instituita, in scopul aniversarii nasterii (12 februarie 1809) lui Charles Darwin, prilej de a sublinia importanta contributiilor marelui naturalist britanic in dezvoltarea si promovarea stiintei.

Dupa moartea sa (19 aprilie 1882), aceasta zi a fost aniversata mai intai sporadic. Festivitatile se tineau la Down House, locuinta din Downe, un sat de langa Londra, unde familia sa a locuit din 1842 pana la moartea sotiei, Emma, in 1896.

In ultimii ani ai secolului al XX-lea, doi entuziasti sustinatori ai lui Darwin, Amanda Chesworth si Robert Stephens, au initiativa de a promova Ziua Darwin ("Darwin Day"). In 2001, Chesworth infiinteaza in New Mexico fundatia non-profit Darwin Day Program. Stephens devine presedinte al acestei fundatii, Massimo Pigliucci vicepresedinte, iar Amanda Chesworth secretar general. In articolul Darwin Day, An International Celebration ("Ziua Darwin, o sarbatoare internationala"), Stephens prezinta obiectivele organizatiei. In 2002, Chesworth editeaza o compilatie numita Darwin Day Collection One: the Single Best Idea, Ever. Obiectivele lucrarii constau in a prezenta opera multidisciplinara a lui Darwin si ecoul acesteia atat in randul oamenilor de stiinta, dar si in cultura populara.

Vezi si Ce fel de tata a fost Charles Darwin

In 2004, corporatia a fost desfiintata si toate bunurile acesteia au trecut in componenta Darwin Day Celebration, organizatie non-profit, infiintata in California in 2004 de catre Robert Stephens si altii iar statutul initial a fost extins.

In 1909, 265 de oameni de stiinta si demnitari din 167 de tari s-au intalnit la Cambridge pentru a discuta teoriile lui Darwin. Evenimentul s-a bucurat de o deosebita atentie din partea opiniei publice. De asemenea, pe 12 februarie 1909, Academia de Stiinte din New York si Muzeul American de Istorie Naturala au aniversat un secol de la nasterea lui Darwin si o jumatate de secol de la publicarea Originii speciilor. Cu aceasta ocazie, a fost dezvelita o statuie de bronz reprezentand bustul marelui savant.Pe 2 iunie 1909, Societatea Regala din Noua Zeelanda a tinut o festivitate dedicata lui Darwin, care de asemenea a cunoscut un larg ecou.

O festivitate similara, dedicata publicarii Originii speciilor, s-a desfasurat si in incinta Universitatii din Chicago, in perioada 24 - 28 noiembrie 1959.

Vezi si Ultimul experiment al lui Darwin - FOTOGRAFII TUBLURATOARE 18+

Incepand cu 1980, colegiul Salem State College din Massachusetts tine anual un festival Darwin care este chiar patentat la US Patent and Trademark Office.

La una din festivitatile anuale "Darwin Day" (22 aprilie 1995) ale Comunitatii Umaniste din Palo Alto, California, Donald Johanson (descoperitorul hominidului numit Lucy) tine o conferinta despre importanta operei lui Darwin.Comunitatea Umanista continua aceste actiuni de comemorare a lui Darwin, dedicate stiintei si umanismului, la 12 februarie al fiecarui an.

In 1997, Massimo Pigliucci, profesor de Ecologie si de Teoria evolutionista (cunoscut critic al creationismului), initiaza celebrarea unei zile Darwin, pe care o sustine anual, alaturi de colegii si studentii sai, in cadrul Universitatii din Tennessee - Knoxville. Evenimentul contine mai multe lecturi, conferinte si dezbateri publice, in scopul unei mai bune intelegeri a evolutionismului si exercitarii de critici asupra conceptelor creationiste.

Vezi si Iata de ce afectiune suferea Charles Darwin

La aceste festivitati au loc dineuri la care se servesc meniuri care reprezinta alegorii ale supei primordiale (de unde a aparut viata pe Terra), au loc manifestatii si proteste publice, conferinte, dezbateri, recitaluri, chiar si piese de teatru, printre care si dramatizarea celebrului Proces al maimutei sau evocarea celebrei polemici dintre Thomas H. Huxley si episcopul Samuel Wilberforce sau a calatoriilor efectuate de Darwin la bordul lui Beagle.

Din 2003, la Shrewsbury, orasul sau natal, are loc anual "Festivalul Darwin", care dureaza toata luna februarie.

In 2009, la Perth, Australia se lanseaza o moneda de argint, avand gravate chipul lui Darwin, semnatura sa si imaginea corabiei Beagle.

Printre organizatiile si asociatiile care promoveaza libertatea de gandire si care isi ofera sprijinul in scopul celebrarii marelui naturalist, putem mentiona: Consiliul pentru Umanism Secular ("Council for Secular Humanism"), fundatia Freedom from Religion Foundation (care promoveza libertatea fata de orice forma de religie), Center for Inquiry(organizatie non-profit care promoveza medicina alternativa si cercetarea paranormalului), Asociatia Umanista Americana ("American Humanist Association") si Asociatia Umanista Britanica ("British Humanist Association").

In cadrul Uniunii Internationale Umaniste si Etice, activeaza Massimo Pigliucci, Amanda Chesworth si Joann Mooney.

In Romania Ziua Darwin este promovata de Asociatia Umanista Romana.

Anul 2009 marcheaza doua secole de la nasterea lui Darwin si un secol si jumatate de la publicarea "Originii speciilor". Sunt planificate evenimente in intreaga lume, dar cel mai celebru il constituie festivitatea de la Shrewsbury si de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ziua darwin charles darwin naturalist britanic down house new york
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2667 (s) | 34 queries | Mysql time :0.105117 (s)