News Flash:

Ziua Europeana a Comemorarii Victimelor Stalinismului si Nazismului

22 August 2014
835 Vizualizari | 0 Comentarii
Reteaua Europeana Memorie si Solidaritate continua actiunea inaugurata anul trecut, al carei scop este consolidarea in memoria europenilor a datei de 23 august ca simbol al comemorarii victimelor regimurilor totalitare din secolul XX – brun si rosu. Un element important al acestui eveniment este timbrul proiectat special cu aceasta ocazie „Remember. August 23“. Fiecare persoana care doreste sa-l primeasca, poate depune o comanda sau descarca varianta sa electronica de pe pagina web www.enrs.eu/august23.

Organizatorii actiunii ii incurajeaza pe toti sa puna la dispozitie si sa difuzeze timbrul simbolic al comemorarii. Festivitatea de comemorare a Zilei Europene a Comemorarii Victimelor Stalinismului si Nazismului va avea loc anul acesta in Letonia.
Timbrul cu panglica neagra a fost plasat pe fundalul a zece fotografii diferite care infatiseaza portretele prizonierilor lagarelor de concentrare, a lagarelor de exterminare, a gulagurilor sovietice si a inchisorilor staliniste. Intregul creeaza un document vizual simbolic, expresiv si dureros al crimei.

Vezi si 
Ruptura dintre Tito si Stalin

Ziua Europeana a Comemorarii Victimelor Stalinismului si Nazismului
a fost proclamata de Parlamentul European pe 23 septembrie 2008. Scopul acestui eveniment este comemorarea victimelor deportarilor si exterminarilor in masa, precum si inradacinarea democratiei si consolidarea pacii si stabilitatii in Europa. Aceasta zi a fost comemorata pentru prima data in anul 2011 in Varsovia, sub auspiciile Presedintiei poloneze. A fost semnata atunci „Declaratia de la Varsovia“, Semnatarii careia au subliniat necesitatea de pastrare in memoria Europenilor a consecintelor regimurilor totalitare criminale si au cerut Uniunii Europene sa cerceteze si sa colecteze documentele referitoare la crimele comise de aceste regimuri.

Vezi si Romani in Gulagul sovietic din Siberia

In anii urmatori manifestarile comemorative au avut loc in Ungaria si Lituania. In acest an Ziua Europeana a Comemorarii Victimelor Stalinismului si Nazismului este celebrata in Riga.

Vezi si Reactiile occidentului in urma marii epurari

Reteau Europeana Memorie si Solidaritate (REMS) este o retea internationala, al carei scop este cercetarea, documentarea si popularizarea cunostiintelor despre istoria Europei in secolul XX si modalitatile de comemorare ale acesteia, punandu-se accentul mai cu seama pe prezentarea perioadei dictaturilor, a razboaielor si a revoltelor sociale impotriva lipsei de libertate. Membrii Retelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania, iar in Comitetele Consultative ale acesteia sunt prezenti reprezentantii Austriei, Cehiei si Letoniei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

solidaritate comemorarii victimelor brun rosu timbrul proiectat riga
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1673 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013406 (s)