News Flash:

Ziua Internationala a Femeii

8 Martie 2016
676 Vizualizari | 1 Comentarii
8 martie
Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala (Ziua Internationala a Femeii), sarbatoare oficializata de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), se sarbatoreste in fiecare an la 8 martie, in intreaga lume.

Ziua Internationala a Femeii a aparut pe fondul unor mari tulburari sociale, originile acestei sarbatori regasindu-sec in miscarile sindicale produse in America, la inceputul secolului trecut.

In SUA, opresiunea si discriminarea au facut ca femeile sa devina tot mai implicate in campanii pentru a determina o schimbare. In 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerand un program de munca mai scurt, salarii mai bune si drept de vot.

Un an mai tarziu, in 1909, in urma unei declaratii a Partidului Socialist din America, prima Zi Nationala a Femeii a fost sarbatorita in SUA pe 28 februarie. Femeile americane au continuat sa marcheze aceasta sarbatoare in ultima duminica din februarie pana in 1913

Vezi si Ziua Internationala a Femeii, scurt istoric

In anul 1910, Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat instituirea unei zile dedicate femeii, fara a stabili insa o data anume, data de 8 martie fiind aleasa abia in 1913

Ca urmare a initiativei de la Copenhaga, in 19 martie 1911, Ziua Internationala a Femeii a fost marcat pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. La manifestatiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, in plus fata de dreptul de vot si de a ocupa o functie publica, dreptul femeilor la locul de munca, la formarea profesionala si de a se pune capat discriminarii la locul de munca.

Cu prilejul Anului international al Femeii, in 1975, Organizatia Natiunilor Unite a sarbatorita pentru prima data Ziua internationala a femeii la 8 martie.

Vezi si Muzele Lenutei Ceausescu pentru rolul de insotitoare nelipsita a sotului ei

In anul 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii si pentru ca fiecare femeie sa isi atinga adevaratul potential il constituie Declaratia de la Beijing si Platforma de actiune, o foaie de parcurs istoric, semnata de 189 de state, in cadrul Conferintei mondiale a ONU privind femeile.

Potrivit ONU Femei (UN Women), de atunci au fost multe realizari in ceea ce priveste prevederile acestui document, dar, din pacate, exista multe lacune grave in continuare.

In 2015, Ziua Internationala a Femeii va evidentia Declaratia de la Beijing si Platforma de actiune, care se axeaza pe 12 domenii critice si prevede o lume in care fiecare femeie poate sa-si exercite optiunile, cum ar fi participarea la politica, sa aiba dreptul la educatie si la obtinerea unui venit, si sa traiasca in societati care sa nu permita violenta si discriminarea.

In acest scop, tema Zilei Internationale a Femeii din acest an are in vederea marcarea aniversarii a 20 de ani de la semnarea Declaratiei si platformei de actiune de la Beijing.

ONU Femei (UN Women), entitatea ONU responsabila cu egalitatea intre sexe si drepturile femeilor, a fost infiintata, dupa patru ani de negocieri, in iulie 2010. Si-a inceput oficial mandatul la 1 ianuarie 2011.

Obiectivul principal al UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) este indepartarea diferentelor intre sexe, ce are drept consecinta faptul ca femeile nu sunt adecvat reprezentate in structurile decizionale politice si economice; mai mult decat atat, sunt abuzate de familie si de societate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

onu miscarile sindicale america new york copenhaga
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Vasilica Florina  | #3801
6. Venituri imediate, din prima lună! 100-285 de euro lunar! Vă oferim o posibilitate de a colabora cu noi şi de a lucra part-time sau full-time, în aşa fel încât să puteţi câştiga imediat bani, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima lună. Activitatea este uşoară şi plăcută. Cerem seriozitate maximă! Când doriţi mai multe informaţii, contactaţi unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: vasilica.florina@gmail.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1829 (s) | 23 queries | Mysql time :0.039484 (s)